Dnevi evropske kulturne dediščine in Teden kulturne dediščine 2018 v SLOGI – Gledališkem muzeju

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 22. 09. 2018 – 06. 10. 2018

Pridružujemo se vseevropski akciji Dnevi evropske kulturne dediščine in Tednu kulturne dediščine 2018. Tema v Evropskem letu kulturne dediščine je Naša dediščina: kjer preteklost sreča prihodnost.

 

 

ponedeljek, 24. september ob 17. uri (razstava SLOGI)
Obnovljeno javno vodstvo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja, javno vodstvo

Stalno razstavo, ki osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja, smo v letu evropske kulturne dediščine dodali nove dimenzije in perspektive, s katerimi jo skušamo jasneje postaviti na zemljevid evropske gledališke zgodovine. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti. Vstop prost!

 

 

torek, 2. oktober ob 18. uri (dvorana SLOGI)
Dobrodošli, e-obiskovalci! Virtualne razstave SLOGI – Gledališkega muzeja, predstavitev

SLOGI – Gledališki muzej je od leta 2012 pripravil vrsto e-razstav, ki so dostopne na portalu Sigledal. Kibernetični svet nam resda ne ponuja neposrednega stika z umetnino/eksponatom in zato z e-razstavami ne poskušamo nadomestiti »fizičnih« muzejskih razstav, lahko pa z njimi dosežemo nekaj drugega: pritegnemo obiskovalce, ki sicer ne zahajajo v muzeje in galerije; ponudimo oddaljeni pristop gibalno oviranim in krajevno oddaljenim uporabnikom; nagovorimo mlajše občinstvo; omogočamo lažji in časovno neomejen dostop raziskovalcem; izkusimo večjo svobodo pri razstavljanju (saj nam je na voljo tako rekoč neomejen razstavni prostor), kot tudi možnost poznejših popravkov in dopolnitev razstave; razstavljeno gradivo samodejno postane del svetovne spletne zbirke Europeana. In vse to brez velikih finančnih vložkov.
Višja kustosinja mag. Tea Rogelj bo spregovorila o nizu e-razstav, poimenovanem Iz naših zbirk. Z njim SLOGI – Gledališki muzej predstavlja slovensko gledališko zgodovino sedanjim in prihodnjim e-obiskovalcem. Vstop prost!

 

 

sreda, 3. in četrtek, 4. oktober ob 10. uri (dvorana in razstava SLOGI)
Po sledeh gledališke zgodovine, vodstvo z delavnico, OŠ 2, OŠ 3, SŠ

»Vsaka druga umetnost lahko čaka, da jo pretehta in oceni čas; samo gledališka je navezana na trenutke.« (Oton Župančič) Vendar tudi ti trenutki puščajo sledi, ki jih lahko skrbno zberemo, podrobno preučimo in kritično presodimo, da pridobimo dragocene in uporabne podatke, na primer za pripravo zgodovinske razstave.
Spoznali bomo različne nosilce sporočil o minljivi scenski umetnosti, kot na primer gledališke liste in letake, kostumske in scenske skice, tlorise, rokopise, razglednice, fotografije in druge vire. Delo z zgodovinskim gradivom bomo izkusili na nekaj primerkih, s katerimi bomo rekonstruirali utrinke gledališke preteklosti.
Vstop prost, število mest je omejeno. Informacije in prijave: sandra.jenko@slogi.si 

 

 

četrtek, 4. oktober ob 16. 30 (zbor v atriju SLOGI)
Gledališki sprehod: sledi preteklosti v sodobnem okolju, javno vodstvo

Na gledališkem sprehodu bomo sledili razvoju slovenskega gledališča od začetkov verskega gledališča do ustanovitve slovenskih narodnih gledališč. Kulturno dediščino gledališča in slovenske dramatike bomo odkrivali kar na kraju samem v urbanem okolju ter jo umestili v zgodovinski, družbeno-politični in arhitekturni kontekst.
Vstop prost. Informacije in prijave: sandra.jenko@slogi.si.

 

 

22. september–6. oktober
HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja, individualni ogledi stalne razstave

Razstava je odprta od ponedeljka do petka (9.00-17.00) in ob sobotah (10.00-17.00). Vstop prost!