Dare Valič. Foto: Marko Modic, vir: arhiv SLOGI.Foto: Marko Modic, vir: arhiv SLOGI.

Dare Valič, 80-letnik

Lokacija:
Termin: 20. 03. 2021
Dare Valič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 2016, 20. marca praznuje svojo 80-letnico. Čestitamo ob osebnem jubileju!

Dare Valič se je po študiju igralstva in nekajletnem delovanju »na svobodi« 1971 zaposlil v ljubljanski Drami in ostal član ansambla do upokojitve leta 2005.

»Odkritost in zastrtost, linearna površina in vrtoglava globina, simpatičnost in odpor, naivnost in dvom, preprostost in norost, resnoba in humornost – to so slogovnoestetski pari, s katerimi bi lahko zaobjeli – a še vedno ne do konca – Valičevo igralstvo. Odražajo se že na njegovem igralskem obrazu: ta je zaznamovan z nekakšno zagonetnostjo, morda samonezadovoljnostjo, ironično čemernostjo, stalno slabo vestjo, vendar hkrati z lucidnostjo in suverenostjo, čvrstim prepričanjem, ki pa ne sledi veri v red in prav, temveč ravno nasprotno, zavedanju prehodnosti, pomanjkanju smisla, celo absurdu. /…/ Igralec Dare Valič je nedvomno velika igralska osebnost, ki sveta slovenskega gledališča ni obogatil samo s fascinantnim nizom prepoznavnih karakternih vlog, temveč s svojim značajem kot takim, z edinstvenim igralskim obrazom, ki se je že neizbrisno zapisal v naš spomin.« (Iz obrazložitve nagrade Borštnikov prstan 2016)

 

Z Daretom Valičem smo se v Slovenskem gledališkem inštitutu pogovarjali 27. 10. 2016, pogovor je vodila Ana Perne.

 

Dare Valič na razstavi Prejemnice in prejemniki Borštnikovega prstana

Več o Daretu Valiču