Dan nominirancev za Grumovo nagrado – 2. dan

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 03. 04. 2019
Čas: 17.00

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame (TSD) je dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za nagrado Slavka Gruma za najboljše dramsko besedilo, ki bo podeljena na sklepni slovesnosti 49. TSD, 8. aprila v Prešernovem gledališču Kranj.

Na natečaj za Grumovo nagrado je letos prispelo dvainštirideset dramskih besedil. Strokovna žirija (Vilma Štritof, predsednica, ter Klavdija Zupan, Mateja Pezdirc Bartol, Igor Žunkovič in Tomaž Gubenšek, člani) je za Grumovo nagrado nominirala naslednja besedila: Hlapec Jernej in njegova pravica Žige Divjaka, Tih vdih Nejca Gazvode, Realisti, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Jureta Karasa, 6 Žige Divjaka, Gregorja Zorca, Katarine Stegnar, Vita Weisa, Iztoka Drabika Juga in Alje Kapun ter An ban pet podgan Vinka Möderndorferja.

Več o nominirancih za nagrado Slavka Gruma 2019

Zasnova dveh festivalskih (popol)dnevov, ki sta v celoti namenjena izboru najboljših besedil nove slovenske dramatike, je usmerjena v predstavitev avtorjev in odpira prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja. Dan nominirancev tako sestavljajo bralne uprizoritve nominiranih dramskih besedil in vodeni pogovori o njih. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj in študenti dramske igre UL AGRFT. Na pogovoru bodo sodelovali avtorji besedil in gosta Aldo Milohnić in Janez Janša.

 

Idejna zasnova: Rok Andres
Režiserji bralnih uprizoritev: Mojca Madon, Maša Pelko in Luka Marcen
Voditeljica pogovorov: Ana Perne

 

Programski list Dneva nominirancev 49. Tedna slovenske drame

 

PROGRAM

sreda, 3. aprila, ob 17.00

Žiga Divjak: Hlapec Jernej in njegova pravica
Režiserka: Mojca Madon
Dramaturg: Rok Andres
Lektorica: Maja Cerar
Zasedba: Vesna Jevnikar, Miha Rodman, Peter Musevski

Žiga Divjak, Gregor Zorc, Katarina Stegnar, Vito Weis, Iztok Drabik Jug, Alja Kapun: 6
Režiser: Luka Marcen
Dramaturg: Rok Andres
Lektorica: Maja Cerar
Zasedba: Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Blaž Setnikar, Peter Musevski, Gal Oblak

Pogovor: avtorji besedil ter gosta Aldo Milohnić in Janez Janša

 

Prvi dan nominirancev v ponedeljek, 1. aprila 2019, ob 16. uri bo predstavil besedila Tih vdih Nejca Gazvode, An ban pet podgan Vinka Möderndorferja in Realisti, kabaret za pet igralcev, pijanca in občinstvo Jureta Karasa.

 

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako leto s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj organizira Prešernovo gledališče Kranj. Spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter gledališkimi inštituti. Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne Delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo ugledni slovenski in tuji dramatiki, bralne uprizoritve in predstavitve nominiranih dram ter sodelovanje z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo in Filozofsko fakulteto. Več o Tednu slovenske drame

 

Fotoutrinki Dneva nominirancev 3. aprila 2019

Posnetek Dneva nominirancev 3. aprila 2019 – bralne uprizoritve

Žiga Divjak: Hlapec Jernej in njegova pravica

 

Žiga Divjak, Gregor Zorc, Katarina Stegnar, Vito Weis, Iztok Drabik Jug, Alja Kapun: 6

 

Posnetek Dneva nominirancev 3. aprila 2019 – pogovor