Dan nominirancev - nagrada za mladega dramatika

Dan nominirancev – nagrada za mladega dramatika

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana, dvorana v prvem nadstropju
Termin: 30. 03. 2023

Ob letošnjem 53. Tednu slovenske drame je Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj in Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo v četrtek, 30. marca gostil Dan nominirancev – nagrada za mladega dramatika.

Dogodek, ki je novost letošnjega festivala, se pridružuje že ustaljenemu dogodku, na katerem se predstavljajo nominiranci za nagrado Slavka Gruma. Dan nominirancev za nagrado za mladega dramatika želi utrditi zavest, kako pomembna je skrb za mlade avtorice in avtorje.

Igralke in igralci so v obliki kratkih bralnih uprizoritev predstavili nominirana besedila, nato pa sta Ula Talija Pollak in Gašper Troha vodila pogovor.

Nominiranci za nagrado za mladega dramatika so bili: Manca Lipoglavšek za besedilo Zamrzovanje, Iva Š. Slosar za besedilo Kako se smeji papež in Jaka Smerkolj Simoneti za besedilo Pesem ptic v drevesnih krošnjah.

Nagrado za mladega dramatika je prejela Manca Lipoglavšek za besedilo Zamrzovanje.

Režiserka bralnih uprizoritev: Živa Bozovičar
Nastopajoči: Vesna Pernarčič, Darja Reichman, Kaja Petrovič, Jakob Šfiligoj, Aljoša Ternovšek

Teden slovenske drame je osrednji festival uprizoritev slovenskih dramskih besedil, ki ga vsako leto s podporo Ministrstva za kulturo in Mestne občine Kranj organizira Prešernovo gledališče.

Festival spodbuja uprizarjanje nacionalne dramatike, njeno ustvarjanje in promocijo ter uprizarjanje v tujini. Pri tem sodeluje s slovenskimi in mednarodnimi gledališči ter gledališkimi inštituti.

Pomemben prispevek k spodbujanju nastajanja slovenske dramatike predstavljajo vsakoletne festivalske delavnice dramskega pisanja, ki jih vodijo ugledni dramatiki iz tujine in Slovenije, pa tudi bralne uprizoritve ter dnevi nominirancev, ki so namenjeni celostnim predstavitvam nominiranih dram in nastajajo v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) ter Filozofsko fakulteto.

Vabljeni k ogledu videoposnetka z dogodka.