Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je celodnevni dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado.

Dan nominirancev, na sporedu Tedna slovenske drame

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 07. 04. 2016
Čas: 10. uri

V sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj in Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo

 

Dan nominirancev na Tednu slovenske drame je celodnevni dogodek, ki je namenjen celostni predstavitvi nominirancev za Grumovo nagrado. Strokovna žirija ob prvem krogu izbiranja določi do pet nominirancev, ki jih širši javnosti predstavimo prav na Dnevu nominirancev, zmagovalca se razglasi na sklepni slovesnosti, ki bo v soboto, 9. aprila ob 20. uri v Prešernovem gledališču Kranj.

 

Med letošnjimi nominiranci za Grumovo nagrado za najboljše novo slovensko dramsko besedilo so Žanina Mirčevska, Vinko Möderndorfer, Gašper Tič, Rok Vilčnik in Matjaž Zupančič. Žanina Mirčevska se bo za Grumovo nagrado potegovala z besedilom Rojstvo tirana iz glave črva, Vinko Möderndorfer z groteskno igro Psi lajajo, Gašper Tič s komedijo Trio, Rok Vilčnik z dramo absurda Ljudski demokratični cirkus Sakešvili ter Matjaž Zupančič z besedilom Prehod.

 

PROGRAM Dneva nominirancev za Grumovo nagrado

 

Nikakor ne smemo pozabiti, da je zasnova festivalskega dne, ki je v celoti namenjen najboljšim besedilom nove slovenske dramatike, usmerjena v predstavitev avtorjev in odpira prostor za dialoško preizpraševanje stanja izvirne dramatike v slovenskem gledališkem prostoru, njenega uprizarjanja, interpretacije in razvoja.
Koncept druženja z nominiranimi dramatičarkami in dramatiki je že vrsto let sestavljen iz bralne uprizoritve nominiranega dramskega besedila in vodenega pogovora o njem. Bralne uprizoritve pripravljajo obetavni mladi režiserji skupaj z igralskim ansamblom Prešernovega gledališča Kranj, na pogovorih pa sodelujejo avtorji, člani žirije za Grumovo nagrado, visokošolski profesorji, umetniški vodje, dramaturgi, kritiki, režiserji … Pomemben del zavzema tudi aktivno sodelovanje publike, ki je povabljena, da z avtorji in gosti deli svoje videnje besedila.

 

Moderatorka: Ana Perne

 

Več o Tednu Slovenske drame