arhiv Prešernovega gledališča Kranj

Pogovori z avtorji besedil, nominiranimi za nagrado Slavka Gruma in dobitnico nagrade za mladega dramatika

Lokacija: spletni in FB strani Slovenskega gledališkega inštituta in Prešernovega gledališča Kranj
Termin: 09. 11. 2020 – 23. 11. 2020

Pogovori z avtoricami in avtorjem besedil, ki so bila nominiranima za nagrado Slavka Gruma 2020, ter s prejemnico nagrade za mladega dramatika 2020: Izo Strehar, Tjašo Mislej, Simono Semenič, Katarino Morano in Žigo Divjakom, Simono Hamer ter Varjo Hrvatin!

 

Varja Hrvatin, nagrajena mlada dramatičarka 2020 za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov

 

Tjaša Mislej: Naše skladišče, nominirano in nagrajeno besedilo z nagrado Slavka Gruma 2020

 

Katarina Morano in Žiga Divjak: Sedem dni, nominirano besedilo za nagrado Slavka Gruma 2020

 

Iza Strehar: Izkoristi in zavrzi me, nominirano besedilo za nagrado Slavka Gruma 2020

 

Simona Hamer: Vse OK, nominirano besedilo za nagrado Slavka Gruma 2020

 

Simona Semenič: rabljena roba, nominirano besedilo za nagrado Slavka Gruma 2020

 

Če bi okoliščine dopuščale, bi med 7. in 15. novembrom potekal 50. Teden slovenske drame – v terminu, ki je bil določen po koncu spomladanskega vala epidemije. Vendar je epidemiološka situacija na žalost preprečila tudi izvedbo festivala v novembrskem terminu. Odpoved je med drugim zajela dogodka, ki že tradicionalno potekata v sodelovanju Prešernovega gledališča Kranj, Slovenskega gledališkega inštituta in AGRFT: Dan nominirancev, namenjen celostni predstavitvi besedil, ki jih žirija nominira za nagrado Slavka Gruma, in Večer Tedna slovenske drame, na katerem tik po izteku festivala vsako leto predstavimo nagrajeno besedilo mladega dramatika oziroma mlade dramatičarke.

Ker se pomembnima festivalskima dogodkoma nismo želeli povsem odpovedati, smo se odločili z avtoricami in avtorjem nominiranih besedil ter nagrajeno mlado dramatičarko posneti pogovore. Vodi jih Ana Perne iz Slovenskega gledališkega inštituta, pripravljamo pa jih v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj in Layerjevo hišo.

Žirija v sestavi Matej Bogataj (predsednik), Srečko Fišer in Amelia Kraigher je med enainštiridesetimi besedili za nagrado Slavka Gruma letos nominirala naslednja: Izkoristi in zavrzi me Ize Strehar, Naše skladišče Tjaše Mislej, rabljena roba Simone Semenič, Sedem dni Katarine Morano in Žige Divjaka ter Vse OK Simone Hamer. Žirija je spomladi tudi soglasno odločila, da med nominiranimi besedili letošnjo nagrado Slavka Gruma za novo izvirno slovensko dramsko besedilo prejme Tjaša Mislej za Naše skladišče. Obenem je žirija soglasno odločila, da med šestnajstimi prispelimi besedili nagrado za mladega dramatika oziroma mlado dramatičarko prejme Varja Hrvatin za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov.