Če se naš pogled zaustavi na podobah, ki jih je oblikovala Angelina Atlagić za predstave - kar nekaj jih je nastalo tudi na slovenskih odrih

Bližnji posnetek: Gledališki design Angeline Atlagić (2000-2007)

Lokacija: Razstavni prostori SGM
Termin: 28. 05. 2009 – 30. 06. 2009

Avtorica razstave: Aleksandra Milošević (kustodinja, Muzej pozorišne umetnosti Srbije)
Postavitev razstave v Ljubljani: Aleksandra Milošević in Dušan Nelec

 

Avtorji fotografij:
Aljoša Rebolj, Damjan Švarc, Andrej Černomurov, Peter Uhan, Larisa Gerasimčuk, Alberto Aja, Fernando Markos, Ammerpohl Bilder, Vukica Mikača, Miša Mustapić.

 

Urednik kataloga: Ivo Svetina
Avtorja besedil: Ivo Svetina, Jovan Čirilov
Razstavo in katalog je omogočilo Ministrstvo za kulturo RS

 

Iz kataloga razstave:
Lepota in etos
Če se naš pogled zaustavi na podobah, ki jih je oblikovala Angelina Atlagić za predstave – kar nekaj jih je nastalo tudi na slovenskih odrih – podobah iz Inferna, Zastrupljene tunike, Drakule, Vojne in mira, Dantonove smrti ali Metamorfoz, Don Kihota, Barroca, nas očara, četudi ne prisostvujemo gledališki predstavi, ampak le fotografijam s teh predstav, lepota kostumov, plemenitost tkanin, usklajenost barv. Hkrati pa nas navda občutek vzvišenosti, polnosti, celo dobrote, pa naj se dandanes to sliši še tako starokopitno, ali sokratovsko, saj zanj je bilo dobro tudi lepo in obratno.
Tako Angelina Atlagić razreši vprašanje, če parafraziramo Holderlina, čemu lepota v tem ubožnem času? Da nas varuje pred razčlovečenjem. Da ostajamo nežni, krhki, ranljivi…Da se vedno znova zavemo svoje minljivosti, zaradi česar smo ljudje in zaradi česar je tudi gledališče umetnost, ki je najbolj po meri človeku.
Ivo Svetina

 

Angelina Atlagić je diplomirala leta 1985 na Fakulteti uporabnih umetnosti v Beogradu na Oddelku za gledališko kostumografijo. Od leta 1984 do danes je oblikovala kostume za več kot sto petdeset gledaliških, baletnih, opernih, otroških in lutkovnih predstav, za tri igrane filme, pa tudi za pomembne projekte v dramskem in kulturno-zabavnem programu TV Beograd in TV Skopje. Pri nekaterih predstavah je avtorica celotne scene in kostumov.
Od leta 1999 predava na Fakulteti dramskih umetnosti Cetinje (Črna gora) kot izredna profesorica na Katedri za režijo, predmet Scenografija in kostumografija. Istega leta je imela vrsto predavanj in predstavitev svojega dela na univerzah v ZDA (v Nebraski, Indiani, Oklahomi, Kansasu in Teksasu).
Razstavljala je na Češkem, Japonskem, v Izraelu, ZDA in Kanadi.
Od leta 2000 je delala kot kostumografka in scenografka predstav v Rusiji (Bolšoj teater, Studio Fomenko v Moskvi), Grčija (Narodno gledališče v Atenah), Španiji (Compania Nacional de Danza, Centro Dramatico Nacional, Centro Cultural de la Villa v Madridu), Italiji (CSS Teatro stabile di innovazione del FVG v Vidmu), Švedski (INTERKULT v Stockholmu), Sloveniji (SNG Drama v Ljubljani, SNG Drama in Opera v Mariboru, Slovensko ljudsko gledališče v Celju), Makedoniji (Makedonski naroden teatar in Dramski teatar v Skopju).

 

O razstavnem katalogu