2. konferenca gledališča zatiranih: gledališče zatiranih za krepitev moči skupnosti

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana in prostori JSKD
Termin: 11. 11. 2021 – 12. 11. 2021
Čas: 10.00

Novembra v Ljubljano v organizaciji KUD Transformator prihaja že druga dvodnevna Transformatorjeva mednarodna konferenca gledališča zatiranih, in sicer z jasnim namenom: gledališče zatiranih prepoznati in predstaviti kot potencialno orodje za krepitev moči skupnosti ter najti načine za njegovo optimalno implementacijo, tako na slovenskih kot mednarodnih tleh. V ta namen bodo svoje izkušnje, metode, uspehe in ovire predstavljale_i slovenske_i in mednarodne_i avtorice_ji, in sicer v treh sklopih, ki predstavljajo tri različna področja delovanja gledališča zatiranih in morebitna prizorišča za krepitev moči skupnosti:

– povezovanje skozi pedagoško delo in izobraževanje,
– širitev mednarodnih povezav izvajalk_cev in prepoznavnosti te gledališke metode preko mednarodnih in domačih festivalov gledališča zatiranih,
– oblikovanje skupnosti med občinstvom in aktivacija publike s pomočjo gledališča zatiranih kot uprizoritvenega pristopa.

Poleg teoretične izmenjave znanj in izkušenj, ki bo odpirala še mnoga druga vprašanja, pa bodo del programa tudi praktične delavnice po metodi gledališča zatiranih z mentoricami_ji iz Bolivije (Ana Salazar Torrez) in Avstrije (Joschka Köck in Linda Raule).

P R I J A V A >> Prosimo, da svoj prihod na konferenco najavite prek te prijavnice. <<

Dogodek je namenjen vsem, ki jih zanima ustvarjanje gledaliških predstav, izobraževanj, delavnic in treningov po metodi gledališča zatiranih, veliko delajo z mladimi ali tako in drugače unikatnimi skupinami ljudi. Vabljene_i ste tudi vse_i zaposlene_i v vrtcih, šolah in drugih izobraževalnih prostorih.

Programski list

Video posnetki predstavitev prispevkov

Program

ČETRTEK, 11. 11. 2021

10.00–14.00 / Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17
Predstavitve prispevkov tematskega sklopa Oblikovanje skupnosti med občinstvom in aktivacija publike

9.40–10.00 | Registracija
10.00 | Uvodni nagovor
10.15 | Ronald Matthyssen: Ustvarjanje skupnosti v atomizirani družbi – Kako se gledališče zatiranih osredotoča na vrednote za mobilizacijo
10.45 | Joschka Köck in Linda Raule: Od skupnosti do gibanja: misli iz prakse
11.15 | Tjaša Kosar: Skupnost, misija gledališča zatiranih in človeštva v 21. stoletju
11.45–12.15 | Odmor
12.15 | Zala Dobovšek: Gledališče zatiranih in zatiranje v gledališču
12.45 | Petra Goljevšček: Ne-festival in potencialnost
13.15 | Metka Bahlen Okoli: Vstani, deklica
13.45 | Ana Salazar Torrez, Teatro Trono (Bolivija): Dekolonizacija telesa
14.15–14.30 | Zaključne misli

17.00–20.00 / prostori JSKD
Delavnice

Teatro Trono: Dekolonizacija telesa

O delavnici:
Pridružili se nam bodo naši zanimivi mladi gostje iz Bolivije, mladinska gledališka skupina Teatro Trono. Skupaj s strokovno sodelavko Ano Salazar iz Fundacije COMPA – Teatro Trono bodo izvedli delavnico na temo »dekolonizacije telesa«, tj. načina, kako se z gledališkimi tehnikami odmakniti od samega intelekta in glave ter kako tovrstne metode uporabiti v šoli. Preizkusili bomo praktične primere zanimivih aktivnosti, uporabnih tudi v razredu, ki so jih originalno razvili v tej bolivijski organizaciji.

Bolivijska Fundacija COMPA je projekt, ki se je razvil zaradi posebnih potreb staroselskega prebivalstva Bolivije. Spodbuja procese opolnomočenja s prevpraševanjem odnosa med kolonizacijo in zatiranjem posameznikov (“zvezanih teles”). Metoda in filozofija socialnega dela v COMPA temeljita na konceptu »dekolonizacije telesa«, katere cilj je okrepiti skupnost, opolnomočiti lokalne voditelje in ustvariti dobro počutje za slehernega posameznika. Metodološko ima koncept »dekolonizacije telesa« korenine tako v zahodnih idejah svobode in osvoboditve kot v progresivnih umetniških pristopih, med katere spadata npr. gledališče zatiranih in epsko gledališče Bertolta Brechta. Filozofsko gledano dekolonizacija telesa temelji na »Cosmovision« Andov in gibanju »Buen Vivir« (dobro življenje), ki išče ravnovesje med družbo, posameznikom in naravo.

 

PETEK, 12. 11. 2021

10.00–14.00 / Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17
Predstavitve prispevkov tematskega sklopa Pedagoško delo in izobraževanje

9.40–10.00 | Registracija
10.00 | Uvodni nagovor
10.15 | Jana Burger in Metka Bahlen Okoli: Umestitev gledališča zatiranih v kontekst gledališke pedagogike
10.45 | Tomaž Podbevšek: Uporaba gledališča zatiranih pri delu z otroki in mladostniki
11.15 | Adriana Vučković: Gledališče zatiranih kot orodje pri obravnavanju teme: medvrstniško nasilje v osnovni šoli
11.45–12.15 | Odmor
12.15 | Barbara Polajnar in Urša Adamič (KUD Transformator): Predstavitev knjige InExActArt: Avtopoietsko gledališče Augusta Boala – priročnik za delo z metodo gledališča zatiranih
12.45 | Aldo Milohnić: Predstavitev knjige Gledališče upora
13.15 | Matevž Pistotnik: Vloga teatra v političnih procesih
13.45–14.00 | Zaključne misli

16.00–19.00 / prostori JSKD
Delavnice

Joschka Köck: O gradnji in organizaciji skupnosti
Linda Raule: Povezovanje teles in skupnosti

O delavnici: Joschka Köck: O gradnji in organizaciji skupnosti

Globoko organiziranje je umetnost postajanja množine v političnem boju, ki postaja resnično vključujoč. Organizirana skupnost se gradi na specifičnih političnih ciljih. Na delavnicah gledališča zatiranih se skupnost gradi na specifičnih izkušnjah telesa. Kako lahko metode gledališča zatiranih uporabimo v namene organiziranja? Kaj pomeni popolna vključitev pogledov organiziranje v delo z gledališčem zatiranih? Na tej delavnici bomo skupaj raziskovali ta vprašanja in izhajali iz lastnih izkušenj in svojih teles. Naučili se bomo ključne principe organiziranja in jih vnesli v svoje gledališko delo.

O delavnici: Linda Raule: Povezovanje teles in skupnosti

Po dolgem času fizičnega distanciranja in preizkušanja bližine skozi razdaljo, bomo konkretno pogledali na svoja telesa: kaj je razdalja naredila našim telesom in kaj se je spremenilo pri povezovanju z drugimi? Kako gradimo skupnosti, ki vključujejo naša telesa? Kaj stik pomeni ob razdalji in ob bližini? To bomo raziskali v stiku z drugimi skozi ples in klasične metode gledališča zatiranih ter bomo ob tem razmišljali o gradnji fizične skupnosti kot temelju za politični boj.

 

Video posnetki predstavitev prispevkov

Ronald Matthyssen: Ustvarjanje skupnosti v atomizirani družbi – Kako se gledališče zatiranih osredotoča na vrednote za mobilizacijo

Joschka Köck: Od skupnosti do gibanja: misli iz prakse

Zala Dobovšek: Gledališče zatiranih in zatiranje v gledališču

Petra Goljevšček: Ne-festival in potencialnost

Ana Salazar Torrez, Teatro Trono (Bolivija): Dekolonizacija telesa

Jana Burger in Metka Bahlen Okoli: Umestitev gledališča zatiranih v kontekst gledališke pedagogike

Tomaž Podbevšek: Uporaba gledališča zatiranih pri delu z otroki in mladostniki

Adriana Vučković: Gledališče zatiranih kot orodje pri obravnavanju teme: medvrstniško nasilje v osnovni šoli

Aldo Milohnić: Predstavitev knjige Gledališče upora

Matevž Pistotnik: Vloga teatra v političnih procesih

 

Soorganizator: Slovenski gledališki inštitut
Projekt sofinancirata: JSKD in MOL – Urad za mladino

*Za obisk konference boste potrebovali veljavno potrdilo o izpolnjevanju pogoja PCT. Prosimo, da na dogodek pridete zdravi, imate masko in se na splošno držite priporočil NIJZ.