Tudi letos se pridružujemo Temu veselemu dnevu kulture, praznovanju 3. decembra – Prešernovega rojstnega dne. Vstop prost!

TA VESELI DAN KULTURE v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut (SLOGI), Mestni trg 17, Ljubljana, dvorana v prvem nadstropju in razstavni prostor v drugem nadstropju
Termin: 02. 12. 2022
Čas: 9.00–16.00

Tudi letos se pridružujemo Temu veselemu dnevu kulture, praznovanju 3. decembra – Prešernovega rojstnega dne. SLOGI – Gledališki muzej vabi obiskovalce že v petek, 2. decembra 2022, na javno vodstvo ter individualni ogled razstav. Vstop prost!

16.00

40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka, vodeni ogled občasne razstave

Na fotografiji: Ferdo Delak (priredil po povesti Ivana Cankarja), Hlapec Jernej in njegova pravica, režiser Ferdo Delak, Delavski oder v Ljubljani, premiera 23. 5. 1932. Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Povest Hlapec Jernej in njegova pravica je najbolj prevajano delo Ivana Cankarja, kar priča o njeni univerzalnosti in mednarodni prepoznavnosti. Hlapec Jernej je spodbudil – in še spodbuja – tudi številne priredbe za gledališče, opero, zborovsko glasbo, radio, film, televizijo, v novejšem času tudi strip.

Razstava se osredotoča na najpomembnejši dramatizaciji te povesti: prvo je pred sto leti (1922) napisal vsestranski gledališki ustvarjalec Milan Skrbinšek, drugo pred devetdesetimi leti (1932) avantgardist Ferdo Delak. Na ogled bodo izbrana gradiva iz zbirk Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja (tipkopisi in knjižne izdaje dramatizacij, scenske skice, skice za projekcije, lepaki, gledališki listi, fotografije uprizoritev …), ki so pospremila številne postavitve Skrbinškovih in Delakovih priredb Hlapca Jerneja.

Po občasni razstavi vas bosta vodila avtorja razstave, dr. Aldo Milohnić in mag. Tea Rogelj.

Razstava je na ogled od 29. 11. 2022 do 31. 1. 2023, od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro v dvorani v prvem nadstropju SLOGI – Gledališkega muzeja.

9.00–16.00

Individualni ogledi stalne razstave HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja

Hoja za gledališčem. Od jezuitov do Cankarja. Fotografija: Dragan Babič. Vir: Slovenski gledališki inštitut.

Velika zgodba slovenskega gledališča, skozi katero se lahko sprehodite na naši stalni razstavi SLOGI – Gledališkega muzeja, sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev ter se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti.

Razstava je na ogled od ponedeljka do petka med 9. in 16. uro v razstavnem prostoru v drugem nadstropju SLOGI – Gledališkega muzeja.