Iz naših zbirk – Slovenski gledališki inštitut – 70 let

Lokacija: slogi.si
Termin: 01. 12. 2022
Predstavljamo vam zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja.

Slovenski gledališki inštitut – 70 let

V dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje) je na ogled razstava 40 let sem delal. Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka.

Odprli smo jo 29. novembra 2022, na dan, ko je bil pred sedemdesetimi leti ustanovljen Slovenski gledališki muzej (predhodnik današnjega Slovenskega gledališkega inštituta).

Dr. Bratko Kreft je že takrat, leta 1952, v Glosi ob ustanovitvi Slovenskega gledališkega muzeja predvidel nadaljnji razvoj ustanove: »Skromno začenjamo svoj gledališki muzej, toda temeljni kamen je postavljen. Trdno sem uverjen, da bo iz tega kamna nekoč zrasel hram, ki bo muzej in inštitut. Šele takrat bomo smeli reči, da smo storili za razvoj narodne gledališke umetnosti vse, kar je zanjo poleg izdatne materialne podpore potrebno, kajti mesto gledališke umetnosti je pri vsakem kulturnem narodu v eni izmed najlepših kupol njegovega duhovnega hrama. Tako je bilo že pri starih Grkih, zakaj ne bi bilo tudi pri nas.«

Avtorja razstave sta o razstavi spregovorila tudi v oddaji Oder (program Ars, 3. program Radia Slovenija): >> V Slovenskem gledališkem inštitutu razstava o dramatizacijah Hlapca Jerneja in njegove pravice

Razstava je odprta do 31. januarja 2023, in sicer od ponedeljka do petka od 9. do 16. ure (za skupine in vodstva po dogovoru). Zaprto ob sobotah, nedeljah in praznikih (razen 8. februarja na Prešernov dan, slovenski kulturni praznik).

Vabljeni!

Iz naših zbirk – plakat december 2022: