15. junij – 1. oktober 2019

200-letnica smrti Valentina Vodnika

Čeprav je bil Valentin Vodnik (1758-1819) predvsem pesnik, vsestranski kulturnik, narodni buditelj in še marsikaj, smo ob 200-letnici njegovega rojstva razstavili tudi izbor knjig, ki so povezane z dramatiko in gledališčem.

V naši knjižnici imamo izdaji Vodnikovih pesmi iz leta 1840 in 1869 ter izvod dunajskega Zvona, v katerem je Fran Levstik objavil pesnikove Pogovore iz Lukijana (1870).

Razstavili smo tudi priredbo Tinčka petelinčka, komedijo Augusta Kotzebueja (Der Hahnenschlag), ki jo je poslovenil Jernej Kopitar, Valentin Vodnik pa je prispeval verze. Veseloigra, ki so jo postavili na oder v Ljubljani na začetku devetnajstega stoletja, velja za našo prvo mladinsko igro in prvi uprizorjeni mladinski dramski tekst v slovenskem jeziku, vendar na žalost ni ohranjen. Priredba Kristine Brenk, ki jo hranimo v naši knjižnici, je nastala ob stopetdesetletnici uprizoritve. Izšla je kot priloga Kronike, časopisa za slovensko krajevno zgodovino. V njej je avtorica objavila tudi študijo o prvi uprizoritvi mladinske igre v slovenskem jeziku (Kronika 3. 1956, št. 3, str. 160-164).

Valentin Vodnik nastopa tudi kot dramska oseba v besedilih slovenskih dramskih ustvarjalcev. Nekaj smo jih tudi razstavili. Najstarejše je besedilo Luize Pesjak Na Koprivniku, Vodnikovi bohinjski župniji (1872). Sledi rokopis igre Pred sto leti, ki jo je napisal Josip Vošnjak (1889). Kot nepogrešljiv član Zoisovega razsvetljenskega kroga Vodnik nastopa tudi v komediji Krajnski komedijanti Bratka Krefta (1948).

Drugo