1. februar 2018–15. junij 2018

Pohujšanje v dolini šentflorjanski

Povod za našo razstavo je najnovejša koprodukcijska uprizoritev Pohujšanja v dolini šentflorjanski v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki je nastala ob stoti obletnici dramatikove smrti. Z razstavo želimo opozoriti na pomembne gledališke mejnike, ki so jih predstavljale postavitve ene izmed najpogosteje uprizarjanih Cankarjevih dram.

 

Praizvedba farse je bila konec leta 1907 v Ljubljani, takoj po prvi svetovni vojni pa so jo uprizorili v Ljubljani, Trstu, Celju in v Mariboru. Med gradivom, ki ga hranimo, smo za razstavo izbrali režijsko knjigo Vala Bratine (Maribor, 1924) in list z zasedbo, rokopis režiserja Milana Skrbinška (Drama Ljubljana, 1928). S študijskim zvezkom Staneta Severja, ki je leta 1950 igral Petra, opozarjamo na prvo ljubljansko povojno uprizoritev, s slikovnim gradivom pa na znamenito Korunovo uprizoritev iz leta 1965. Razstavili smo tudi slike Tauferjeve uprizoritve (gledališki list Slovenskega mladinskega gledališča, 2011), ki pričajo o drugačnem režijskem konceptu in povsem drugačni atmosferi, kot smo jo doživeli ob nedavni Milerjevi postavitvi v Cankarjevem domu.

 

Povod za našo razstavo je najnovejša koprodukcijska uprizoritev Pohujšanja v dolini šentflorjanski, ki je nastala ob stoti obletnici dramatikove smrti.

Drugo