Ivan Levar kot Ignacij Jacques Glembay in Vladimir Skrbinšek kot Dr. phil. Leone Glembay, Miroslav Krleža, Gospoda Glembajevi

Režiser Bojan Stupica, Drama SNG v Ljubljani, premiera 16. oktobra 1946.

Ivan Levar je s to vlogo zaznamoval 35. obletnico svojega umetniškega delovanja.

Vladimir Skrbinšek je vlogo Leona prvič zasnoval v sezoni 1933/34 v mariborski postavitvi te drame. Filip Kalan je o njej zapisal: “/…/ Zakaj že leta 1933 je Vladimir Skrbinšek ustvaril tako odrsko figuro, ki ga stavlja med prve umetnike v vsej državi: takrat je naštudiral v režiji dr. Branka Gavelle Leona Glembaya, kreacijo, ki jo je obnovil leta 1946 v uprizoritvi Bojana Stupice. /…/ Skrbinškov Glembay pa je tako enovit in plastičen v vsem svojem družbenem obeležju, tako nenavadno preprost v svoji živčni psihiki, tako prepričevalen v svoji dikciji in gestikulaciji, da, tako nevsiljivo slikovit celo v svoji maski, da vpliva na gledalca kakor nekaj samo po sebi umevnega, nekaj, kar je bilo že od nekdaj tako, nekaj, česar ni mogoče spreminjati, nekaj, čemur ni moč ničesar vzeti in ničesar dodati. To ni več ‘igrana vloga’, to je že ‘človeški fenomen’, skratka, odrska ponazoritev nekega življenjskega pojava z nazivom Leone Glembay” (Filip Kalan, Zapiski o karakternem igralcu, Gledališki list Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani Drama, 1948/49, št. 11).

Glej tudi:Vladimir Skrbinšek: Spomini

Miroslav Krleža: Gospoda Glembajevi, 1946/47. Vladimir Skrbinšek kot Leone Glembay in Ivan Levar kot Ignacij J. Glembay. Vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Drugo

Skip to content