Igor Kovačević (urednik)

Beyond Everydayness: Theatre Architecture in Central Europe

Arhitektura je področje, ki občuteno razkriva prevladujoči duhovni trend v družbi. Vloga, ki so jo gledališča (že kot gledališke stavbe) odigrala v času padca železne zavese kot epicentri družbenih transformacij, je izrazita in izjemna hkrati.

 

Pričujoča knjiga obsega podrobne informacije o zgodovini 73 ključnih gledaliških stavb in prizorišč v srednji Evropi, in sicer v Avstriji, Češki, Poljski, Madžarski, Slovaški in Sloveniji, upoštevajoč časovni kontekst, v katerem so bila odprta.

 

Umetnost gledališkega stavbarstva je v knjigi apostrofirana kot značilni imperativ človeške kulture in kot umetnost, ki ob svoji specifični umetniški vrednosti odpira prostor tudi za razvoj druge umetnosti, gledališča. Videz gledališč so vselej oblikovali vplivi iz družbenega, političnega, umetnostnega in tehnološkega polja. Nekateri od njih so odraz razvojnih trendov v svetovnem merilu, drugi so specifični za okolje, državo, mesto, zgodovinsko obdobje.

 

Šest uvodnih besedil, ki tematizirajo vlogo gledališča v oblikovanju suverenih srednjeevropskih narodov, postavi zgodbe posameznih gledaliških stavb v širši kontekst – med njimi je tudi zapis Iva Svetine The Birth of a Nation out of the Spirit of the Theatre. Pogled v prihodnost prinaša tudi krajši intervju z gledališkim umetnikom Draganom Živadinovim.

 

Knjiga se prav tako osredotoča na posebne gledališke fenomene, ki so delovali zunaj osrednjega toka gradnje gledaliških stavb. Projekt TACE ne omogoča le zgodovinskega pregleda nastajanja gledališke infrastrukture, pač pa odpira pogoje za ponovno odkrivanje srca in duše srednje Evrope, skozi pozornost na mikro ravni njenega duha.

 

Od slovenskih gledaliških hiš in prizorišč so v knjigi predstavljene zgodbe trinajstih:

Rudniško gledališče v Idriji, Mestno gledališče Ptuj, Slovensko narodno gledališče Maribor, Slovensko narodno gledališče Opera in balet Ljubljana, Gledališče Tartini Piran, Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, Slovensko mladinsko gledališče (v Plečnikovi stavbi Baragovega semenišča), Slovensko stalno gledališče Trst, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica in Stara mestna elektrarna Ljubljana (kot uprizoritvena platforma), Cankarjev dom, kulturni in kongresni center, Kompleks Križanke in Gledališče Glej.

 

Urednik: Igor Kovačević

Sodelavci iz Slovenije: Igor Sapač, Peter Krečič, Bogo Zupančič, Primož Jesenko

 

Izdali: Národní divadlo Praha, Hungarian Theatre Museum and Institute, Instytut teatralny Zbigniew Raszewski, Divadelný ústav Bratislava, Slovenski gledališki muzej, 2010.

Cena: 57.20 funtov

Spletna prodaja

Drugo