Gledališki sprehod po sledeh Dramatičnega društva, javno vodstvo

Začetki, dosežki in nasledki slovenskega gledališča moderne dobe: simpozij ob 150-letnici Dramatičnega društva v Ljubljani

Lokacija: Muzej narodne osvoboditve Maribor, Ulica Heroja Tomšiča 5, Maribor
Termin: 20. 10. 2016 – 21. 10. 2016

Simpozij v organizaciji Slovenskega gledališkega inštituta in Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (Raziskovalni program) v sodelovanju s Festivalom Borštnikovo srečanje.

 

Ustanovitev Dramatičnega društva v Ljubljani leta 1867 pomeni začetek organiziranega gledališkega delovanja na Slovenskem. Na simpoziju bodo referenti osvetlili 150-letnico tega prelomnega dogodka ter z različnih, tudi še neraziskanih vidikov predstavili delovanje Dramatičnega društva, ob tem pa kritično pretehtali uveljavljene zgodovinske razlage. K sodelovanju smo pritegnili priznane strokovnjake in raziskovalce s področij uprizoritvenih umetnosti, literarne zgodovine, umetniškega govora, likovnih umetnosti, muzikologije ter kulturne in umetnostne zgodovine. Tematsko raznorodna obravnava bo zajela tako splošne poglede na Društvo, njegove korenine, njegovo delovanje ter prelomno vlogo za razvoj in razcvet slovenskega gledališča moderne dobe, kakor tudi specifične teme o razvoju gledaliških zvrsti: o prelomnih likih časa, vprašanju gledališke izreke, repertoarja, izvirne in prevodne dramatike, ikonografije ter tudi gledališkega izobraževanja.

 

Program simpozija s povzetki referatov

 

Simpozij je potekal v sodelovanju z UL AGRFT v okviru raziskovalnega programa Gledališke in medumetnostne raziskave (P6-0376), ki ga sofinancira Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije iz državnega proračuna.

 

 

Festival Borštnikovo srečanje 2016 — 53. Festival Borštnikovo srečanje