Pokrajinski muzej v Slovenj Gradcu je predstavil razstavo gledališke fotografije Toneta Stojka, ki je bila prvotno predstavljena leta 2003 v Ljubljani.

Tone Stojko – gledališka fotografija 1969 – 2002 – od Pupilije do Julije

Lokacija: prostori Stalne zbirke Mestne galerije Ljubljana
Termin: 05. 12. 2002 – 18. 01. 2003

Razstava je predstavila izbor fotografij odrskih stvaritev od uprizoritve Gledališča Pupilije Ferkeverk iz leta 1969 (Žlahtna plesen Pupilije Ferkeverk) do postavitve Shakespearove tragedije Romeo in Julija v ljubljanski SNG Drami leta 2002. Ob Stojkovi razstavi je izšla tudi dvojezična (slovensko-angleška) fotomonografija (naklada 800 izvodov), ki reprezentira Stojkov ustvarjalni opus od leta 1969 do 2000. Knjiga je bila oblikovana kot diplomska naloga Mine Žabnikar pod mentorstvom prof. Ranka Novaka. Razstavo, ki jo je pripravil Slovenski gledališki muzej v sodelovanju s Mestno galerijo v Ljubljani, je odprl Dušan Jovanović.

 

Rodil se je leta 1947 v Strezetini. Študiral je novinarstvo na Visoki šoli za sociologijo, politične vede in novinarstvo v Ljubljani. Tone Stojko je kot fotograf že poldrugo desetletje navzoč v slovenskem kulturnem prostoru. Pot je začel z novinarskim delom, naglo je osebno dozoreval, prisluhnil novim pobudam vse drugod in uveljavljal izvirne rešitve. Stojkovi fotografski cikli so vidni dosežki modernega slovenskega fotografskega oblikovanja. Nagrado Prešernovega sklada je prejel leta 1984 za razstavo gledaliških fotografij v letu 1983.

 

Razstava je predstavila izbor fotografij odrskih stvaritev od uprizoritve Gledališča Pupilije Ferkeverk

 

Skip to content