Tudi letos se pridružujemo Temu veselemu dnevu kulture, praznovanju 3. decembra – Prešernovega rojstnega dne. Vstop prost!

TA VESELI DAN KULTURE v Slovenskem gledališkem inštitutu – Gledališkem muzeju

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 03. 12. 2018

9.00–17.00
Individualni ogledi stalne razstave HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja

Stalno razstavo, ki osvetljuje pot, ki jo je slovensko gledališče prehodilo od 17. do 20. stoletja, smo v letu evropske kulturne dediščine dodali nove dimenzije in perspektive, s katerimi jo skušamo jasneje postaviti na zemljevid evropske gledališke zgodovine. Velika storia sega od gledališča reformatorjev in protireformatorjev in se sklene z nastopom slovenskega dramatika evropskega formata Ivana Cankarja na prelomu 19. in 20. stoletja. Ob tem nazorno prikaže, da so vsi ključni prelomni dogodki in procesi na tej poti v znamenju bodisi paralelnih evropskih procesov ali pa evropskih korenin oziroma vplivov; a hkrati vendarle tudi v znamenju emancipacije slovenskega gledališča od prevelike zavezanosti slednjim ‒ zlasti na ravni jezika in nacionalne samobitnosti. Razstava je odprta od 9.– 17. ure. Vstop prost!

 

9.00–10.30 in 11.00–12.30
Gledališče Cankarjeve dobe, vodstvo z delavnico za šolske skupine

Na stalni razstavi HOJA ZA GLEDalIŠČEM – Od jezuitov do Cankarja bomo umestili Ivana Cankarja v zgodovino slovenskega gledališča ter spoznali njegov pogled na ljubljansko gledališko življenje poznega 19. in zgodnjega 20. stoletja. Obisk gledališkega muzeja na Ta veseli dan kulture bomo zaokrožili z ustvarjalno delavnico, v kateri skozi igro spoznamo Cankarjevo črtico Pehar suhih hrušk (OŠ prva in druga triada) ali njegovo dramo Hlapci (OŠ tretja triada in SŠ). Delavnica je izvedljiva za skupine do 30 učencev. Vstop prost, število prostih mest je omejeno – obvezna je prijava na naslovu: sandra.jenko@slogi.si.

 

16.30
Obnovljeno javno vodstvo po stalni razstavi HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja

Po stalni razstavi vas bo popeljal soavtor razstave muzejski svetnik dr. Štefan Vevar iz Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja. Vstop prost!

 

16.15–17.30
Cankarjanska ustvarjalnica, delavnica za otroke in družine (5+)

Ob zaključku Cankarjevega leta vabimo družine z otroki na ustvarjalno delavnico, da ob izdelavi knjižic in pisanih kazalk spoznajo Ivana Cankarja in njegovo literarno delo. Program poteka v dvorani v 1. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta in je namenjen tudi ustvarjalnemu varstvu otrok, da se lahko starši medtem udeležite vodenega ogleda stalne razstave ob 16.30. Vstop prost!