Svetovni dan gledališča za otroke in mlade, 20. marec

Lokacija:
Termin: 20. 03. 2024

Pod okriljem Mednarodnega združenja gledališč za otroke in mlade ASSITEJ 20. marca obeležujemo svetovni dan gledališča za otroke in mlade.

Predsednica ASSITEJ Sue Giles se je v letošnji poslanici ozrla tudi na za mlade in družine, ki so žrtve vojne, terorizma, političnih in domačih konfliktov, revščine, nasilja, razseljenosti, brezdomstva in diskriminacije, pri čemer ustvarjanje gledališča in uprizoritev za in z otroki in mladimi nenehno izvaja dejanje upanja. Po njenih besedah »/n/aša umetniška oblika ponuja tolmačenje in neposredno povezavo s temami in razmerami, s katerimi se otroci soočajo v vsakdanjem življenju, in jim lahko spregovori z glasom, ki jih posluša in razume. K razmisleku o njihovem lastnem položaju pripomore to, kar lahko na varen način odpremo, ponujamo resnico in možnosti ter predstavljamo prihodnost ali pot, ki lahko mladim sproži ideje o tem, kaj bi lahko bilo drugače. Dejanje ustvarjanja je polno upanja.«

Celotno besedilo najdete na spletni strani ASSITEJ. Preberite si tudi sporočila otrok iz Kube in Brazilije, ki poročajo o svojih izkušnjah z gledališčem.

Kot vsako leto poteka svetovni dan gledališča za otroke in mlade pod geslom Take a child to the theatre, Today – Odpeljite otroka v gledališče, danes.