STOLETJE HLAPCEV: Ob stoletnici krstne uprizoritve drame Ivana Cankarja Hlapci

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 31. 05. 2019
Čas: 11.00

Predstavitev jubilejne 100. številke Dokumentov Slovenskega gledališkega inštituta

na dan 100. obletnice krstne uprizoritve Hlapcev Ivana Cankarja

STOLETJE HLAPCEV: Ob stoletnici krstne uprizoritve drame Ivana Cankarja Hlapci (urednica Diana Koloini)

 

Dokumenti »Slovenskega gledališkega muzeja oziroma Inštituta so v dobrih petdesetih letih svojega izhajanja opravljali pionirsko poslanstvo na enem od ključnih področij slovenske kulturne zgodovine, saj so razsvetljevali temò, v katero je bilo področje zavito, in s tem zapolnjevali tudi vrzel v šolski in splošni izobrazbi. Področje se imenuje slovenska gledališka zgodovina in prav z Dokumenti se je ta disciplina na Slovenskem šele zares formirala. Stota številka Dokumentov izhaja na dan stoletnice krstne uprizoritve Cankarjevih Hlapcev, ki so bili v režiji Milana Skrbinška uprizorjeni 31. maja 1919 v Trstu. S simbolično stotico ozaljšan 31. maj 2019 tako simbolično združuje velike zgodovinske gledališke teme (Cankarja in Hlapce) ter Dokumente, ki so pomniki te zgodovine.« dr. Štefan Vevar, muzejski svetnik

Hlapci, ki so izšli leta 1910, so v hipu povzročili škandal in ogorčene odmeve, cenzura je prepovedala uprizoritev na odru. Uprizorjeni so bili šele po Cankarjevi smrti v obnovljenem Slovenskem gledališču v Trstu 31. maja 1919 v režiji Milana Skrbinška. Točno po 100. letih krstne uprizoritve Slovenski gledališki inštitut v jubilejni 100. številki Dokumentov izdaja monografijo Stoletje Hlapcev: Ob stoletnici krstne uprizoritve drame Ivana Cankarja Hlapci.

»Stoletje Hlapcev predstavlja bogato zgodovino slovenskega gledališča s široko paleto razmislekov, režijskih poetik in velikih igralskih kreacij.« Diana Koloini, urednica monografije Stoletje Hlapcev.

Monografija Stoletje Hlapcev vključuje razprave in zapise Roka Andresa, dr. Blaža Lukana, dr. Tomaža Toporišiča, mag. Ane Kocjančič, dr. Nine Žavbi, dr. Alda Milohnića, dr. Igorja Žunkoviča, Benjamina Zajca, Eve Kučera Šmon, Mileta Koruna, mag. Sebastijana Horvata, Janeza Pipana in Dušana Jovanovića ter arhivske zapise Osipa Šesta, Cirila Debevca in Slavka Jana. Recenzenta monografije sta dr. Maja Šorli in dr. Gašper Troha.

Ob stotici Hlapcev in Dokumentov bo ob razpravljavcih nastopil tudi zadnji Jerman, prvak ljubljanske Drame, Marko Mandić.

Izdajo monografije bomo pospremili tudi z E-razstavo Hlapci.

 

 

 

Videoposnetek predstavitve monografije, 31. maja 2019 v SLOGI:

 

Fotoutrinki s predstavitve monografije, 31. maja 2019 v SLOGI:

 

Iz stoletnice uprizarjanja Cankarjevih Hlapcev