Mednarodna raziskava in simpozij na temo Prostor in igra - Eksperimentalno gledališče v srednji Evropi v obdobju od 1950 - 2000.

“Prostor in igra” – TACE / Gledališka arhitektura v srednji Evropi

Lokacija: Viteška dvorana Križanke
Termin: 26. 11. 2009 – 27. 11. 2009

Predavatelji: Tatjana Lazorčáková, Tomaž Žižka, Pavel Štorek (Češka Republika), Ana Gruškova, Oleg Dlouhy, Juraj Sebesta (Slovaška), Judith Csanadi, Borbala Szalai (Madžarska), Joanna Ostrowska, Juliusz Tyszka (Poljska), Ivo Svetina, Primož Jesenko, Andreja Kopač, Tomaž Toporišič (Slovenija) ter gledališki praktik Dragan Živadinov (Slovenija), etc.

 

Mednarodna raziskava in simpozij na temo Prostor in igra – Eksperimentalno gledališče v srednji Evropi v obdobju od 1950 – 2000 bosta razkrila izredno pomembno vlogo, ki so jo eksperimentalna gledališka gibanja (skupine) odigrala ne le pri modernizaciji (evropskega) gledališča, ampak predvsem pri demokratizaciji (gledališke) umetnosti in osvobajanja od socrealističnih ideoloških/estetskih zapovedi. Kot je zapisal Taras Kermauner, so ta gledališča pomenila tudi boj kulture in zavesti zoper totalitarizem in za avtonomijo svobodne prakse, za civilno družbo.

 

Simpozij je del mednarodnega projekta Gledališka arhitektura v srednji Evropi / Theatre Architecture in Central Europe – TACE, ki ga sofinancirajo okvirni program Evropske unije Kultura 2000 in kulturna ministrstva Češke republike, Slovaške, Madžarske, Poljske in Slovenije ter mednarodna Višegrajska fundacija.

 

O projektu TACE: www.theatre-architecture.eu
Publikacije – monografija Occupaying Spaces: Experimental Theatre in Central Europe 1950-2010

 

Mednarodna raziskava in simpozij na temo Prostor in igra - Eksperimentalno gledališče v srednji Evropi v obdobju od 1950 - 2000