Praški kvadrienale 2019, predstavitev slovenskega prispevka

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 29. 05. 2019
Čas: 12.00

UKRIVLJEN PROSTOR / WARPED SPACE
instalacija

 

Slovenski prispevek na 14. Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora (PQ) bodo predstavili kuratorica slovenske nacionalne sekcije Barbara Novakovič Kolenc, arhitektka Vlatka Ljubanović, oblikovalec Matjaž Wenzel in videastka Tjaša Gnezda.

Video ponetek predstavitve

 

Praški kvadrienale scenskega oblikovanja in prostora je edinstven mednarodni dogodek, ki raziskuje področje scenografije, kostumografije in gledališke arhitekture, hkrati pa pomeni relevantno platformo za predstavitev raznovrstnih praks scenskega oblikovanja v velikem delu svetovne gledališke produkcije. V naslavljanju umetnostnih in kuratorskih praks preči mejo med arhitekturo, uprizoritvenimi in vizualnimi umetnostmi. Na svetu ni po obsegu primerljive prireditve, ki bi bila posvečena vizualni podobi gledaliških, sodobnoplesnih, opernih, baletnih in lutkovnih odrov ter arhitekturi sploh.

Štirinajsta edicija PQ bo potekala med 6. in 16. junijem, umetniška zasnova dogodka sledi tematskim krogom IMAGINACIJA, TRANSFORMACIJA, SPOMIN (Imagination, Transformation, Memory) na mnogoterih prizoriščih Industrijske palače v Pragi, v katerih stopajo v ospredje vizualne postavitve in instalacije.
Izbrana tema osrednje nacionalne razstave/sekcije Dežele in regije Praškega kvadrienala 2019 je transformacija.

Sedma udeležba Slovenije na Praškem kvadrienalu, ki jo organizira Muzeum, zavod za umetniško produkcijo, posredovanje in založništvo (Muzeum Ljubljana) predstavlja velik potencial za promocijo vrhunskih avtorjev, ki delujejo v slovenskem prostoru.
Pričujoča nacionalna instalacija bo predstavljena v desnem krilu Industrijskie palače, razstavnem prostoru osrednje sekcije z naslovom Razstava Dežele in regije (Exhibition Countries and Regions). Otvoritveni dogodek bo na lokaciji fontane Krizik, 5. junija 2019, ob 20. uri in na ta dan bodo vsa razstavišćča PQ odprta od 21.30 do polnoči.

Zasnovo galerijske instalacije Ukrivljen prostor izhaja iz avtorskih prispevkov umetnikov Uroša Belantiča (kostumografija v mjuzikalu Drago Ivanuša: Orlando, Mestno gledališče ljubljansko), skupine IRWIN (razstava Kapital 2018 v okviru predstave Ivo Svetina: V imenu matere, SNG Drama Ljubljana), Lea Kulaša (kostumografiji v dramski predstavi Immaculata – Hommage Tomažu Pandurju in baletni predstavi Edward Clug: Peer Gynt, SNG Maribor), Angeline Atlagić (kostumografija v baletu Simfonija otožnih pesmi – Hommage Tomažu Pandurju in scenografija skupine NUMEN za istoimensko predstavo, SNG Opera in balet Ljubljana) ter Mateje Bučar in Vadima Fiškina (kostumografija in scenografija za plesno predstavo Dvoriščno okno – Dancers without answers).
Izbor je pripravila Barbara Novakovič Kolenc, kuratorica slovenske udeležbe v okviru osrednje sekcije /razstave Dežele in regije.

 

 

 

Trailer

https://www.facebook.com/SLOGI.SI/videos/321755808723374/

 

Nosilec predstavitve Muzeum Ljubljana v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom se je ob tokratnem sedmem sodelovanju povezal z naslednjimi partnerji iz Slovenije: s SNG Drama Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Maribor, Mestno gledališče Ljubljansko in DUM – Društvo umetnikov.

Predstavitev na Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora 2019 sta podprla Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Praški kvadrienale je ustanovljen s strani Ministrstva za kulturo Češke republike in Umetniškega in gledališkega inštituta (Arts and Theatre Institute).