Predstavitev slovenskega prispevka na Praškem kvadrienalu 2015

Lokacija: Praga
Termin: 11. 06. 2015
Čas: 11. uri

Vljudno Vas vabimo na predstavitev slovenskega prispevka na 13. Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora (PQ), ki ga bodo predstavili kuratorica slovenske nacionalne sekcije Barbara Novakovič Kolenc, intermedijska umetnica in scenografinja Meta Grgurevič, sokurator slovenske udeležbe v sklopu Študentske sekcije Uroš Rustja s predstavnikom avtorske skupine študentov in koordinator projekta mag. Primož Jesenko. Predstavitev bo v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (1. nadstropje, Mestni trg 17, Ljubljana).

 

Praški kvadrienale scenskega oblikovanja in prostora (PQ) je edinstven mednarodni dogodek, ki raziskuje področje scenografije, kostumografije in gledališke arhitekture, hkrati pa pomeni relevantno platformo za predstavitev raznovrstnih praks scenskega oblikovanja v velikem delu svetovne gledališke produkcije. V naslavljanju umetnostnih in kuratorskih praks preči meje med arhitekturo, uprizoritvenimi in vizualnimi umetnostmi.

 

Trinajsta izdaja PQ bo potekala med 18. in 28. junijem 2015, umetniški koncept dogodka sledi tokrat tematskim krogom Skupni prostor: Glasba – Vreme – Politika (SharedSpace: Music – Weather – Politics), in letos še posebej izpostavlja mnogoterost prizorišč, v katerih stopajo v ospredje vizualne postavitve in instalacije.

 

Šesta udeležba Slovenije na Praškem kvadrienalu, ki jo organizira Slovenski gledališki inštitut (SLOGI) v sodelovanju s SNG Dramo Ljubljana, SNG Opero in baletom Ljubljana, Slovenskim stalnim gledališčem iz Trsta, Fakulteto za arhitekturo in z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, ter zavodom Muzeum Ljubljana, predstavlja velik potencial za promocijo vrhunskih avtorjev, ki delujejo v slovenskem prostoru. Nacionalna instalacija bo postavljena v Kafkovi hiši, na eminentni lokaciji v samem središču Prage (Kafkova dům, nám. Franze Kafky 3, Praga), kjer bo tudi otvoritveni dogodek v četrtek, 18. junija 2015, ob 11. uri.

 

Koncept galerijske instalacije z naslovom Razširjen prostor vs. stisnjen prostor izhaja iz avtorskih prispevkov umetnikov Mete Grgurevič v sodelovanju z JAŠO (oblikovanje prostora v predstavi Tristan in Izolda; SNG Opera in balet Ljubljana, 2014) in Ane Savić Gecan (kostumografija v predstavi Še vedno vihar; SNG Drama Ljubljana in Slovensko stalno gledališče Trst, 2013). Izbor je opravila Barbara Novakovič Kolenc, kuratorica slovenske udeležbe v okviru osrednje sekcije Dežele in regije.

 

Na pobudo SLOGI bo Slovenija tokrat prvič sodelovala tudi v Študentski sekciji kvadrienala. Ta del projekta je nastal v sodelovanju med študenti Ano Lokas, Nejcem Luznarjem, Danijelom Tejićem, Rokom Willenpartom, Marušo Žemlja (Fakulteta za arhitekturo) in Anjo Rošker (Akademija za gledališče, radio, film in televizijo), pod mentorstvom prof. Maruše Zorec (FA), asist. Uroša Rustje (FA) in prof. mag. Žanine Mirčevske (AGRFT). Projekt študentske sekcije bo razstavljen v Lapidariju Betlehemske kapele – (Betlémské náměstí 4, Stare mesto, Praga).

 

Predstavitev na Praškem kvadrienalu scenskega oblikovanja in prostora 2015 so podprli SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Drama Ljubljana, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in Veleposlaništvo Republike Slovenije v Pragi.