Predstavitev knjige 40 let sem delal. Dramatizacije in priredbe Cankarjevega Hlapca Jerneja

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana, dvorana v prvem nadstropju
Termin: 16. 03. 2023
Čas: 19.00
Vstop prost!

 

Vljudno vas vabimo, da se nam v četrtek, 16. marca, ob 19. uri pridružite na pogovoru ob predstavitvi knjige

40 LET SEM DELAL. DRAMATIZACIJE IN PRIREDBE CANKARJEVEGA HLAPCA JERNEJA.

 

 

O knjigi bodo, poleg avtorja dr. Alda Milohnića, spregovorili tudi Žiga Divjak, dr. Lev Kreft in dr. Mateja Pezdirc Bartol, pogovor pa bo povezovala urednica izdaje dr. Zala Dobovšek.

Knjiga je izšla v zbirki Dokumenti Slovenskega gledališkega inštituta, v sodelovanju z Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani. Nastala je na podlagi avtorjeve temeljne raziskave dosedanjih transpozicij Cankarjeve povesti Hlapec Jernej in njegova pravica iz literarne umetnine v druge oblike umetnostne produkcije, zlasti v dramatizacije in njihove uprizoritve v gledališču. Poleg priredb za dramsko in glasbeno gledališče, ki jih je bilo do zdaj največ, knjiga prinaša tudi pregled priredb za radio, film, televizijo in strip. Avtor je posebej poudaril prvo (znano) celovito dramatizacijo Milana Skrbinška, ki je nastala pred sto leti, ter najprodornejšo in največkrat izvajano priredbo Ferda Delaka, ki se je prvič pojavila pred devetdesetimi leti. Knjiga prinaša nekaj novih ugotovitev o priredbah in uprizoritvah, ki so bile do zdaj slabo raziskane ali celo povsem neznane, poleg tega so v njej prvič na enem mestu zbrani podatki o vseh dramatizacijah, priredbah in uprizoritvah Hlapca Jerneja, ki jih je avtorju do zdaj uspelo evidentirati in obdelati.

Izdajo knjige sta financirala Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (v okviru raziskovalnega programa Gledališke in medumetnostne raziskave P6-0376).

 

Pred predstavitvijo, ob 18.30 pa vabljeni na zadnje vodenje po razstavi 40 let sem delal.Iz naših zbirk: Hlapec Jernej – od Cankarja do Skrbinška in Delaka. Po razstavi bosta vodila njena avtorja dr. Aldo Milohnić in mag. Tea Rogelj.

 

Video posnetek predstavitve knjige