Poletna muzejska noč 2019 v SLOGI – Gledališkem muzeju

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 15. 06. 2019
Čas: 18.00 –24.00

Tudi za letošnjo Poletno muzejsko noč smo pripravili pestro ponudbo razstav, različnih delavnic in vodstev. Vstop na dogodke je brezplačen.

PROGRAM POLETNE MUZEJSKE NOČI:

Razstave:

HOJA za GLEDalIŠČEM. Od jezuitov do Cankarja, stalna razstava

Vodstvo po razstavi: ob 18.30 in ob 21.00

Stalna razstava slikovito predstavlja začetke in osrednje tokove gledališča v Sloveniji, njegovo vpetost v evropska kulturna dogajanja in njegovo vlogo pri oblikovanju slovenske nacionalne zavesti.
Razstavo si med 18. in 24. uro lahko ogledate tudi samostojno. Več o razstavi

MAKS KAVČIČ – pisava v prostoru, začasna razstava

Na razstavi je predstavljeno scenografsko delo Maksa Kavčiča v mariborski Drami, ljubljanski in mariborski Operi. Individualni ogledi razstave med 18. in 24. uro. Več o razstavi

Družinske delavnice:

Gledališki ustvarjalni kotiček

18.00-19.30 in 20.00-21.30

Male in velike ustvarjalce vabimo, da se preizkusijo v oblikovanju kostuma za svojo leseno lutko. V pomoč in navdih vam bodo raznoliki kostumski osnutki in druge podobe iz preteklosti.

Gledališki detektivi

18.00-19.30 in 20.00-23.00

Krajšemu vodenemu ogledu sledi domiselno in kreativno samostojno spoznavanje vsebin razstave. V raziskovalni igri se udeleženci podajo na »Hojo za gledališčem«. Po skupinah rešujejo različne naloge in tako raziskujejo zgodovino gledališča na Slovenskem. Ustvarjalne in miselne naloge zahtevajo dobro timsko delo ter hkrati spodbujajo domišljijo, interpretacijo in ustvarjalnost.

 

Progam v okviru razstave Prostor v prostoru v Narodni galeriji (Prešernova cesta 24, Ljubljana)

PROSTOR V PROSTORU: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

18.00-24.00

Razstava prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh. Več o razstavi

Igrivi prostori, družinska delavnica

18.30

Za vsakim scenskim osnutkom se skriva zgodba – zgodba umetnika ali stilskega obdobja, zgodba od prve zamisli do realizacije in nenazadnje zgodba, ki se v odrskem prostoru dogaja. Na razstavi bomo na ustvarjalen način raziskovali scenske osnutke ter jih skozi gledališko igro obudili.