Pogovor z Jurijem Součkom in Danilom Benedičičem v dvorani v 1. nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta bo vodil dr. Štefan Vevar.Foto: Arhiv SNG

Srečanje in pogovor s prejemnikoma Borštnikovega prstana Jurijem Součkom in Danilom Benedičičem.

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 16. 12. 2014
Čas: 18. uri

Srečanje in pogovor z Jurijem Součkom in Danilom Benedičičem je prvo v nizu srečanj s prejemniki Borštnikovega prstana, ki jih v okviru praznovanja 50. obletnice Festivala Borštnikovo srečanje pripravlja Slovenski gledališki inštitut. Srečanja se bodo zvrstila do poletja 2015, v skrajšani obliki pa bodo kot posnetek predstavljena na razstavi v Mariboru.

 

JURIJ SOUČEK, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1994

Letos je praznoval 85. rojstni dan. Oblikoval je okoli 150 gledaliških in več kot 500 radijskih vlog, nastopil je tudi v številnih filmih. O sebi je s kančkom ironije znal povedati, da je »bil prvak drugih zasedb«. Med njegovimi gledališkimi kreacijami prevladujejo karakterni liki, pogosto t. i. negativci, ki jih je ustvaril kot »govorne, znamenito izostrene in logične interpretacije … Kot iskalec in raziskovalec je izumil svoj, individualno razviden in – zlasti ob soigri z Dušo Počkaj – za slovensko igralsko omiko nov način odrske interpretacije. Postal je prvak nekonvencionalne, moderne dramske igre« (Dušan Moravec, Vasja Predan, Sto slovenskih dramskih umetnikov, Prešernova družba, 2001) in se s tem zavestno odmaknil od ustaljenih, prevladujočih modelov igre oziroma od tipa t. i. reproduktivnega igralca ter ustvaril vloge: Kreon v Smoletovi Antigoni, Hoederer v Sartrovih Umazanih rokah, Martin Luther v istoimenski Osbornovi drami, George v Albeejevi Kdo se boji Virginie Woolf?, Cesar v Arrabalovem Arhitektu in asirskem cesarju, Profesor v Ionescovi Učni uri … Zlasti najmlajši televizijski gledalci pa s(m)o si ga zapomnili po priljubljenih risankah, kot sta Palček Smuk ter mali in veliki pujs Pipi in Melkijad, ki bi nam bili brez njegovega glasu tuji …

 

DANILO BENEDIČIČ, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989

Pred letom dni je praznoval 80. jubilej. Uveljavil se je že z mladostnimi vlogami, najprej v mariborskem ljubiteljskem gledališču Slava Klavora, kasneje v antologijskih predstavah Odra 57 (Antigona, Otroci reke, Kongres) in seveda kot eden osrednjih igralcev ljubljanske Drame – med njegovimi vlogami so prevladovale glavne oziroma nosilne, čeprav je bil nepozaben tudi v stranskih, manjših likih, kakršen je bil, npr., sluga Ferapont v Treh sestrah. Poseben pečat so pustile njegove interpretacije Shakespeara ter seveda bogata in izjemno raznolika galerija figur iz njegovega zrelejšega igralskega obdobja (med drugim je navdušil kot Josef K. v Kafkovem Procesu, Matiček v Linhartovi komediji Ta veseli dan ali Matiček se ženi, grbavec Teobald v Grumovi Gogi, dr. Grozd v Narodovem blagru, Nadučitelj v Hlapcih, pomembne vloge je zasnoval v Čehovih in Ibsenovih delih …). Z več kot dvajsetimi filmskimi vlogami je sodeloval med drugim s Štiglicem, Hladnikom, Galetom, Pogačnikom, najširše občinstvo, vsaj tisto starejše in srednjih let, pa se ga še vedno spominja po nastopu v priljubljeni televizijski seriji Ščuke pa ni, ščuke pa ne.

 

Pogovor z gledališkima prvakoma Jurijem Součkom in Danilom Benedičičem bo vodil dr. Štefan Vevar.

 

Dr. Štefan Vevar je od leta 1987 je zaposlen v arhivu Slovenskega gledališkega (in filmskega) muzeja, sedaj Slovenskega gledališkega inštituta. Je avtor več razstav, soavtor trenutne stalne muzejske razstave ter pisec člankov in monografij na temo slovenske gledališke zgodovine. Je tudi avtor prevodov iz nemške književnosti s poudarkom na največjih, zlasti klasičnih imenih te literature in avtor prevodoslovnih objav.

 

Leta 2015 bomo praznovali pol stoletja Festivala Borštnikovo srečanje. Slovenski gledališki inštitut, Festival Borštnikovo srečanje (Slovensko narodno gledališče Maribor) in Muzej narodne osvoboditve Maribor bomo jubilej proslavili z razstavo 50 let Borštnikovega srečanja. Obiskovalcem želimo ponuditi razmislek o spremembah v slovenski (in sploh današnji) družbi ter o pomenu in umeščenosti kulture v naše vsakdanje življenje. Osrednji del razstave bo jeseni 2015 na ogled v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru. V sklopu praznovanja 50. obletnice festivala potekajo tudi pogovori s prejemniki Borštnikovega prstana, na ogled bo e-razstava, zvrstila se bodo srečanja gledaliških ustvarjalcev z učenci in dijaki … Pri izvedbi bodo sodelovali tudi zavod Novi Zato. in Prva ter II. gimnazija v Mariboru.

 

 

Prisrčno vabljeni!