Migracije - begunci – avantgarda 21. stoletja, simpozij-situacijaFoto: Ciril Jazbec

Migracije – begunci – avantgarda 21. stoletja, simpozij-situacija

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 10. 12. 2015 – 11. 12. 2015

Na dvodnevnem simpoziju-situaciji, ki ga 10. in 11. decembra organizira Zavod Projekt Atol v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom in posveča 20. obletnici Srebreniškega genocida, želimo s prispevki vabljenih gostov kontekstualizirati družbene odgovore na sedanjo in pretekle begunske krize in razviti pogovor o skupni usodi sedanjih in bodočih državljanov Evrope in novih identitet, ki se vzpostavljajo v kritičnih trenutkih zgodovine.

 

Prvi dan simpozija-situacije bo namenjen zgodovinskim nastavkom sodobnega konteksta, ko se dvajset let po koncu vojn na območju nekdanje Jugoslavije znova soočamo s tragedijo, ki jo nekateri ocenjujejo kot najhujši eksodus po 2. svetovni vojni. Osvetlili jo bomo s prispevki predstavnikov relevantnih inštitucij in angažiranih posameznikov ter moderiranimi pogovori.

 

Drugi dan bo osrednji gost Hasan Nuhanović, nekdanji prevajalec mirovnih sil v Srebrenici in eden od preživelih, predstavil avtobiografijo z naslovom Zbijeg, ki govori o treh letih srebreniškega pekla. Pogovor o knjigi bo služil tudi kot izhodišče za razmislek o mestu in vlogi obravnavane tematike znotraj gledališča in performativnih praks. Temu se bomo posvetili s prispevki nekaterih vidnejših imen slovenskega gledališča ter k sodelovanju in podajanju lastnih pogledov povabili tudi predstavnike mlajše generacije.

 

Ob simpoziju-situaicji bo v Slovenskem gledališkem inštitutu predstavljena instalacija Territory 1995 Evidence (2006-2010) (Teritorij 1995 – Dokazi), umetnika Marka Peljhana.

 

Vstop prost.

 

Program in več o dvodnevnem simpoziju

 

 

Skip to content