Matjaž Zupančič, Vladimir, režiser Matjaž Zupančič, SNG Drama Ljubljana, premiera 11. marca 1999, Mala drama. Na fotografiji: Dare Valič kot Vladimir D. in Marko Mandić kot Aleš M. Foto: Tone Stojko; vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Foto: Tone Stojko; vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Utesnjenost in ogroženost, Matjaž Zupančič v Mali Drami

Lokacija: Drama Kavarna, SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, Ljubljana
Termin: 28. 03. 2024
Čas: 18.00
Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni Drame.

Cikel predavanj in pogovorov SLOGI in Drama

Utesnjenost in ogroženost

Matjaž Zupančič v Mali Drami

Program Male drame je ustanovil Bojan Štih leta 1965, leta 1967 pa je Mala Drama dobila tudi svoj oder. Kot zapiše Mojca Kranjc v svoji obsežni monografiji, je repertoar obsegal praviloma dve, kasneje štiri premiere na leto, kar pomeni, da je bilo v 58 letih delovanja več kot 170 premier. Zanimiv je podatek, da je bila največkrat uprizorjena avtorica v tem repertoarju Yasmina Reza (petkrat), sledi pa ji Matjaž Zupančič s tremi naslovi. Natančneje s štirimi, če upoštevamo tudi premiero igre Te igre bo konec, ki bo na sporedu v letu 2024.

Ker gre za krstno uprizoritev Zupančičeve igre, se zastavlja vprašanje, kako jo postaviti v širši zgodovinski kontekst. Slednjega se bomo lotili prek analize uprizoritev Zupančičevih besedil, ki so nastala v Mali Drami: Izganjalci hudiča (11. 12. 1991), Vladimir (11. 3. 1999), Nova rasa (25. 9. 2020) in Te igre bo konec (12. 4. 2024). Druži jih najprej dejstvo, da je vse režiral Matjaž Zupančič, nadalje to, da gre za igre z majhnimi zasedbami, ki so seveda primerne za mali oder. Druži pa jih tudi nekaj vsebinskih vzporednic. Pri Izganjalcih hudiča in Vladimirju pride v ustaljeno stanovanjsko skupnost tujec/tujka, ki povzroči vznemirjenje, na koncu pa pride do umora. Pri naslednjih dveh, Novi rasi in Te igre bo konec, je osnovni zaplet nekoliko drugačen. Obe igri sta namreč postavljeni v zaostrene razmere. Nova rasa na konec druge svetovne vojne, ko moč tretjega rajha neustavljivo peša, Führer pa z zadnjimi obupanimi poskusi skuša rešiti svoj projekt arijske rase in nadčloveka; v zadnji Zupančičevi igri pa Zemljo ogroža meteor, ki napoveduje popolno uničenje. Kako se v teh razmerah znajdejo dramske osebe? Kaj jih žene? Koliko je komike v teh besedilih in koliko tragičnosti?

Z Gašperjem Troho, direktorjem Slovenskega gledališkega inštituta, bomo odgovore na ta vprašanja iskali z vpogledom v gledališko zgodovino prek kritiških zapisov, fotografij in posnetkov predstav.

Vstop prost! Brezplačne vstopnice so na voljo pri blagajni Drame (ob delavnikih od 14.00 do 20.00, ob sobotah od 18.00 do 20.00, uro pred predstavo ali drugim dogodkom).

Arhivski posnetek predavanja

 

Matjaž Zupančič, Vladimir, režiser Matjaž Zupančič, SNG Drama Ljubljana, premiera 11. marca 1999, Mala drama. Na fotografiji: Dare Valič kot Vladimir D. in Marko Mandić kot Aleš M. Foto: Tone Stojko; vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Matjaž Zupančič, Vladimir, režiser Matjaž Zupančič, SNG Drama Ljubljana, premiera 11. marca 1999, Mala drama. Na fotografiji: Dare Valič kot Vladimir D. in Marko Mandić kot Aleš M. Foto: Tone Stojko; vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

 

Pogled v gledališko zgodovino. SLOGI in Drama. Cikel pogovorov.

V ciklu predavanj in pogovorov SLOGI in Drama sodelavci Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) aktualne uprizoritve SNG Drama Ljubljana pred premierami v sezoni 2023/24 postavljajo v širši zgodovinski, umetniški in družbeni kontekst. Dogodki ponujajo ekskluzivni vpogled v zbirke SLOGI – Gledališkega muzeja in občinstvo že pred ogledom posameznih predstav spodbujajo k razmisleku o temah ter vprašanjih, ki jih odpirajo izbrana dramska dela, njihova kritiška recepcija in uprizoritvena zgodovina.