Maks Kavčič

Maks Kavčič. Predstavitev monografije o življenju in delu slikarja in odprtje razstave Maks Kavčič – pisava v prostoru

Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Termin: 04. 06. 2019
Čas: 18.00

v okviru spremljevalnega programa ob razstavi Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

 

“Letos mineva 110 let rojstva Maksa Kavčiča, slikarja, scenografa, pedagoga…človeka, ki je dolga leta predstavljal srž likovnega življenja v Mariboru in SV Sloveniji. Le knjiga, ki v sliki in besedi povzema življensko in ustvarjalno pot vsestranskega umetnika, bo dokončno umestila njegov bogat opus v slovenski in širši srednjeevropski prostor.
Ko danes preglejujemo slikarjevo zapuščino, se moramo ustaviti ob uspehih na področju likovne pedagogike, ob mednarodnem slovesu, ki ga je Kavčiču prinesla njegova izvirna in duhovita scenografija, predvsem pa ob razkošni barvitosti slikarskih del, hkrati polnih dramatske in subtilne izpovedi. Ob vsem tem ne smemo prezreti še živega spomina na veliko Kavčičevo priljubljenost v mestu ob Dravi. Vse to bogastvo umetnikove biti je povezala v celoto monografija, ki so jo pripravili strokovnjaki – umetnostni zgodovinarji in njegova hčerka Metka.
Monografija dopolnjuje vednost o slikarju tistim, ki že poznajo njegovo umetnost in vzbuja željo, da bi jo spoznali tisti, ki jim je bila doslej tuja.” (Metka Gabršek Prosenc)

Maks Kavčič (Zgornji Porčič, 1909 – Maribor, 1973), slikar, restavrator in scenograf je leta 1937 diplomiral na zagrebški likovni akademiji. Že pred drugo svetovno vojno je sodeloval v gledališki skupini Frana Žižka in Jožeta Babiča na ljubiteljskih odrih v Mariboru, po vojni pa se je uveljavil kot scenograf poklicnih gledališč. Ustvaril je scenografije za 65 predstav, večinoma z režiserjem Hinkom Leskovškom.

 

Ob predstavitvi monografije bomo tudi odprli razstavo MAKS KAVČIČ – PISAVA V PROSTORU, ki bo v prvem nadstropju Slovenskega gledališkega inštituta na ogled do 4. julija 2019.

Predstavitev monografije in odprtje razstave bodo pospremili urednica monografije, akdemska kiparka in hči Maksa Kavčiča Metka Kavčič, umetnostna zgodovinarka in kritičarka Meta Gaberšek Prosenc, umetnostni zgodovinar Marko Košan ter umetnostna zgodovinarka in avtorica razstave mag. Ana Kocjančič.

MAKS KAVČIČ – PISAVA V PROSTORU, razstava
4. junij–4. julij, Slovenski gledališki inštitut

Na razstavi bo predstavljeno scenografsko delo Maksa Kavčiča v mariborski Drami, ljubljanski in mariborski Operi. Po drugi svetovni vojni je na vse tri poklicne odre vpeljal svoj likovni jezik in barvit stil, ki marsikdaj sovpada z njegovim sočasnim likovnim opusom. Pregledna razstava je spremljevalka predstavitve biografije, ki jo je o očetu napisala Metka Kavčič in razstave o scenografiji Prostor v prostoru v Narodni galeriji.

 

Foto utrinki s predstavitve in odprtja razstave

 

Video posnetek predstavitve monografije (Metka Kavčič in Meta Gabršek Prosenc) in dela Maksa Kavčiča (mag. Ana Kocjančič)

 

 

Razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

 

 

Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo. Postavitev konstrukcije je potekala ob tehničnem sodelovanju SNG Opera in balet Ljubljana.