Anže Grabeljšek, Narodna galerija

Javno vodstvo po razstavi Prostor v prostoru

Lokacija: Narodna galerija, Prešernova cesta 24, Ljubljana
Termin: 12. 05. 2019
Čas: 11.00
7,5 €

V nedeljo, 12. maja 2019, ob 11. uri Vas lepo vabimo na javno vodstvo po novi razstavi Prostor v prostoru. Scenografija na Slovenskem do leta 1991 pod vodstvom avtorice razstave mag. Ane Kocjančič.

Informacije in prijave na vodstvo: T: 01 24 15 418, E: trgovina@ng-slo.si

 

Razstava Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991

prikazuje razvoj scenografije na Slovenskem od 19. stoletja do osamosvojitve Slovenije 1991. Gre za prvi celostni pregled slovenske scenografije, ki jo prikazuje zgodovinsko, stilno, likovno in gledališko ob enem. Prinaša nov pogled na zgodovino likovne umetnosti in zgodovino gledališča na naših tleh.

 

Avtorica razstave mag. Ana Kocjančič

Umetnostna zgodovinarka mag. Ana Kocjančič (1977) je leta 2006 na Oddelku za umetnostno zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani končala podiplomski študij na temo Scenografija v slovenskih dramskih gledališčih med obema vojnama (1918–1941). Bila je strokovna sodelavka za področje scenografije in gledališke tehnike pri pripravi novega gledališkega terminološkega slovarja ter soavtorica izdane publikacije (2007, SAZU, Ljubljana). Trenutno je zunanja strokovna sodelavka Slovenskega gledališkega inštituta. Raziskuje zgodovino slovenske scenografije, njeno povezavo z razvojem slovenske likovne umetnosti in vplive evropskih gledaliških gibanj ter evropske likovne umetnosti na njen razvoj. Je avtorica člankov in televizijskih ter radijskih oddaj o razvoju slovenske scenografije doma in v tujini ter avtorica obsežne monografije PROSTOR V PROSTORU – Scenografija na Slovenskem od 17. stoletja do leta 1991, ki jo je izdal Slovenski gledališki inštitut v zbirki Dokumenti.

 

Razstavo je pripravil Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju z Narodno galerijo. Postavitev konstrukcije je potekala ob tehničnem sodelovanju SNG Opera in balet Ljubljana.