Slovenski gledališki muzej je ob 150. obletnici rojstva našega velikega igralca Ignacija Borštnika pripravil o njem razstavo.

Ignacij Borštnik – 150. obletnica rojstva, gostovanje razstave v tujini

Lokacija: Gavella, Zagreb
Termin: 20. 11. 2009

Slovenski gledališki muzej je ob 150. obletnici rojstva našega velikega igralca Ignacija Borštnika pripravil o njem razstavo, ki je bila prvič predstavljena leta 2008 na Borštnikovem srečanju v Mariboru. Razstava prikazuje najpomembnejše postaje Borštnikovega življenja, fotografije njegovih vlog ter plakate, besedila in pesmi, ki jih je v zrelih letih pisal in so ohranjeni v arhivu SGM. Zaključujejo jo seznam in fotografije dobitnikov Borštnikovega prstana od leta 1978 naprej. Spominska pregledna razstava o Ignaciju Borštniku je gostovala v SLG v Celju, nato je bila predstavljena v SNG v Novi Gorici in v Kulturnem domu v Gorici v Italiji.

 

Ob proslavi 80. obletnice delovanja Slovenskega doma v Zagrebu so razstavo povabili še v hrvaško prestolnico, kjer je Ignacij Borštnik skoraj tri desetletja deloval in bil prvak tamkajšnjega gledališča. Proslava je pod pokroviteljstvom hrvaškega predsednika Stjepana Mesića potekala v zagrebškem Dramskem gledališču Gavella.

 

Prva postavitev razstave
Gostovanje razstave v Gorici

 

V okviru praznovanj umetnikove obletnice je v Cerkljah na Gorenjskem potekal enodnevni simpozij Ignacij Borštnik – ob 150. obletnici rojstva.