Glej 50 let: Izzivi mednarodnega povezovanja v gledališču

Lokacija: Gledališče Glej, Gregorčičeva 3, Ljubljana
Termin:
Čas: 17.00
Vstop prost!

PRESTAVLJENO. O novem terminu bomo obvestili naknadno.

 

So časi, ko so domače umetnice in umetniki redno gostovali na najbolj prepoznavnih odrih nekdanje Jugoslavije, Evrope in širše za vedno minili? Kakšne so omejitve in priložnosti izmenjav, kratkotrajnih rezidenc, projektnih sodelovanj in sporadičnih predstavitev v tujini? Kakšni bodo modeli mednarodnih gostovanj v prihodnosti? In kakšna naj bo pri tem podpora Evrope, države in mesta?
To je le nekaj vprašanj, ki si jih bomo zastavili v tokratni diskusiji, ki bo poskušala očrtati zgodovino mednarodnega sodelovanja na neodvisnih odrih ter se v luči vse večje prekarnosti in politične negotovosti v Evropi ozreti v možnosti trajnostnega in programskega sodelovanja ter izmenjave onkraj meja kot garanta strpne in vključujoče družbe.

Moderatorka: Alma R. Selimović

Gostje:

Urška Brodar, Slovensko mladinsko gledališče

Nevenka Koprivšek, Bunker Ljubljana

Mateja Lazar, Zavod Motovila

Barbara Poček, Gledališče Glej

 

 

Naslednji pogovori

21. april 2020, ob 18. uri: Izginjajoči gledališki poklici (moderira Jure Novak) PRESTAVLJENO. O novem terminu bomo obvestili naknadno.

19. maj 2020, ob 18. uri: Izzivi družbeno angažiranega gledališča (moderira Uroš Kaurin) PRESTAVLJENO. O novem terminu bomo obvestili naknadno.

Dogodke soorganizirata Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut.

 

O praznovanju Glej, 50 let

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije – Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. Glej v sodelovanju s Slovenskim gledališkim inštitutom organizira serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej. Serijo bo med 4. in 6. junijem 2020 sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču, ki ga pripravljamo Slovenski gledališki inštitut, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter revija Amfiteater.