Glej, 50 let: Izzivi družbeno anagažiranega gledališča

Lokacija: Gledališče Glej, Gregorčičeva 3, Ljubljana
Termin: 02. 10. 2020
Čas: 16.00

Na četrti diskusiji, ki jo v seriji pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča ob obeležju Glejeve petdesetletnice soorganiziramo Gledališče Glej in Slovenski gledališki inštitut, bomo izhajali iz pozicije, da je vsakršno javno izjavljanje politično. Tako tudi gledališče. Skupaj z gosti bomo razmišljali o potencialih te političnosti. Na kakšen način sodobno gledališče odseva realnost okoli nas? Je dovolj, da politične teme zgolj reprezentiramo, ali je čas, da v temelju spreminjamo tudi produkcijske pogoje in odnose moči znotraj kreativnih procesov? Kakšne odnose vzpostavljamo s publiko? Je dovolj razmišljati samo o produkcijskih pogojih, ali je treba razmislek o publiki aktivno vključiti v nastajanje predstave in na tak način opolnomočit njeno pozicijo. Smo lahko z afirmacijo tega, da mi nekaj delamo, oni pa samo gledajo in poslušajo bližje naši enakopravnosti in konec koncev skupnosti? Kako razumemo demokratičnost gledališča, če gledamo na predstavo kot poslovno interakcijo: oni so plačali, da gledajo in mi smo plačani, da delamo? Kje vse iščemo nove zorne kote in perspektive, da bi bolje razumeli naše delo? Kako z gledališčem spreminjamo svet?

Z gosti bomo spregovorili o možnosti in omejitvah političnega v gledališču.

Moderator:

Uroš Kaurin, Moment Maribor

Sogovorniki:

Katarina Stegnar, performerka in igralka, Slovensko mladinsko gledališče

Lana Zdravković, performerka, KITCH

Žiga Divjak, režiser

Rok Kravanja, performer

Tjaša Pureber, Gledališče Glej

 

Okrogla miza bo potekala v angleščini v sklopu regionalnega srečanja IETM. Dogodek snemamo in v živo predvajamo po spletu članom mreže IETM. Poskrbljeno bo za simultan prevod v slovenščino.

 

O praznovanju Glej, 50 let

Najstarejše neinstitucionalno gledališče na območju nekdanje Jugoslavije – Gledališče Glej letos obeležuje 50 let svojega delovanja. Prva predstava, drama Kaspar v režiji Iztoka Toryja, je bila uprizorjena 25. junija leta 1970. Glej in Slovenski gledališki inštitut organizirata serijo pogovorov o prihodnosti sodobnega gledališča, ki izvira iz desetletji dela in refleksije Gledališča Glej.

Serijo pogovorov bo sklenil mednarodni simpozij z naslovom Skupnost deluje! Sodobni pristopi v gledališču, ki ga 8. in 9. oktobra 2020 pripravljamo Slovenski gledališki inštitut, Gledališče Glej, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani ter revija Amfiteater.