V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan, se bomo tokrat pogovarjali z Katarino Stegnar.Foto Jože Suhadolnik

Gledišče* Naježeno in jedrnato v živo: KATARINA STEGNAR

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 22. 03. 2016
Čas: 18. uri

V sklopu pogovorov Naježeno in jedrnato v živo, ki jih vodi Jedrt Jež Furlan, se bomo tokrat v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (SLOGI) pogovarjali z igralko, plesalko in performerko, letošnjo prejemnico nagrade Prešernovega sklada Katarino Stegnar. Vstop prost.

 

Katarina Stegnar je na AGRFT diplomirala leta 2002. Je pravzaprav celostna umetnica. Odlična igralka, toda ni samo igralka. Ni plesalka, pa vendar je plesala v predstavah. Ni dramatičarka, raziskovalka, esejistka, publicistka, kritičarka pa vendar je naštete in ostale »ne igralske« prijeme uporablja v snovanju solo in projektov, kjer je soavtorica. Katarina Stegnar je vsestranska, kot perfromerka je odziv, reakcija na prostor, čas, premise in premisleke o vlogi gledališča, performansa danes.

 

Je ena najbolj dejavnih sodelavk platforme za raziskavo, razvoj in produkcijo sodobne scenske umetnosti Via Negativa, kjer sodeluje od leta 2004 (Incasso, Bi ne bi, Viva Verdi, Štiri smrti in Out). Je članica skupine Betontanc in njenega spin-offa, kolektiva Beton Ltd. Sodelovala je in sodeluje z Gledališčem Glej, Anton Podbevšek Teatrom, SNG Drama Ljubljana, E.P.I. Centrom, Wax Factory, Plesnim teatrom Ljubljana, Masko, Ex-pontom… Od leta 2002 pa tudi s Slovenskim mladinskim gledališčem, kjer se je decembra 2014 zaposlila v igralskem ansamblu. Nekaj vidnih vlog je odigrala tudi na filmu, omeniti je treba zlasti Barabe (2000) in Drevo (2014). Letos je prejela nagrado Prešernovega sklada za stvaritve v zadnjih dveh letih. Pred tem je bila leta 2007 nagrajena za najboljšo mlado igralko na Mednarodnem festivalu malih odrov na Reki (Hrvaška) za vlogo Tjaše v Fragile!, leta 2005 je dobila nagrado Zlata ptica.

 

Z Jedrt Jež Furlan se bosta med drugim pogovarjali o tem kaj prinese, odkrije ali zakrije nagrada Prešernovega sklada? Kako z izkušnjo prekerke dela v inštituciji? O varnosti in nevarnosti na odru, izza odra. Se še vedno kali za pisateljico? …

Publicistka Jedrt Jež Furlan se aktivno ukvarja s področjem uprizoritvenih umetnosti in kulturne politike. V sklopu pogovorov z gosti obravnava teme in izzive sodobnega gledališkega prostora … Naježeno in jedrnato v živo.