V sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije v sklopu Gledišče* uvajamo tudi srečanja in pogovore z letošnjimi prejemniki nagrade Ksenije Hribar.Foto: Nada Žgank

Gledišče* Srečanje in pogovor z nagrajenci Ksenije Hribar 2015: Andreja Rauch Podrzavnik

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 07. 04. 2015
Čas: 18. uri

V sodelovanju z Društvom za sodobni ples Slovenije (DSPS) v sklopu Gledišče* z aprilom uvajamo tudi srečanja in pogovore z letošnjimi prejemniki nagrade Ksenije Hribar. Na prvem srečanju, v torek, 7. aprila s pričetkom ob 18. uri se bomo v dvorani Slovenskega gledališkega inštituta (Mestni trg 17, Ljubljana) pogovarjali z Andrejo Rauch Podrzavnik, prejemnico nagrade za koreografijo (koreografski opus zadnjih dveh let). Pogovor bo vodila Teja Reba, predsednica DSPS. Vstop prost.

 

Današnji boj za vsebino je pojav, ki na splošno zadeva sodobno družbo in se posledično tudi zrcali v samem odnosu do umetnosti in umetniškega ustvarjanja. Kako iz te stiske vznikajo potrebe po novih vsebinah in formatih in na kakšen način to vpliva na sam ustvarjalni proces in vlogo umetnika v družbi? Z Andrejo Rauch Podrzavnik se bomo pogovarjali, kako se v svojem delu sooča s temi procesi, kakšne umetniške strategije in prakse razvija. Njene koreografije se po eni od podanih definicij njenega dela odvijajo v presečišču med vsakdanjostjo in njenim estetskim preseganjem. S sogovornico bomo tako tudi razmišljali, kako se pri koreografiranju nečesa oklepati ravno v pravi meri, da usmeriš dogajanje, a ob tem pustiš življenju njegovo živost.

 

»Koreografije Andreje Rauch Podrzavnik se odvijajo v presečišču med vsakdanjostjo in njenim estetskim preseganjem ter med koreografijo in antropologijo. V predstavi Čas telo trio (2013-2014) tako spremljamo ples skozi antropološko raziskavo, in to predvsem v povezavi z otroki in starostniki; ta ni »znanstvena«, temveč poetična, a tudi več kakor to: izkorišča elementarno empatijo, sposobnost vživetja, komunikacijske veščine in pa dar za hipno prevajanje razkritega in najdenega v smiselno koreografsko formo. Efemerne oblike, komaj zaznavni premiki, ki bistveno učinkujejo na človekove-ustvarjalčeve-gledalčeve kognitivne in receptivne sposobnosti, želja ustaviti tok časa (od tod zatekanje v »muzej«), ga oblikovati, a hkrati zavest o njegovi mimobežnosti, od katere je vendarle mogoče kdaj pa kdaj odkrhniti delec življenja samo zase: tako bi lahko označili koreografsko delo Andreje Rauch Podrzavnik. Andrejin ples v zadnjih dveh letih (sem sodijo tudi projekti Nezaznaven vzgib, Telo v hiši, hiša v telesu, Gib in glas in Neavtorizirano) je bolj relacijski kakor »estetski«, v njem je več odnosov kakor stanj, več statike kakor gibanja, več misli kakor prispodob; ob tem pa obilica elementarne človeške radovednosti, »naivnosti«, pričakovanja nepredvidljivega, nove definicije »dogodka«. Skratka: čista odprtost in močno vedenje, kaj vse je še v plesu mogoče,« so v utemeljitvi napisali člani komisije za nagrade Ksenije Hribar 2015 (Pia Brezavšček, Blaž Lukan, Sabina Potočki).

 

Andreja Rauch Podrzavnik je koreografinja in pedagoginja, ustvarjalka mnogih avtorskih kot tudi kolektivnih projektov. Izobraževala se je na London Contemporary Dance School (Master of Arts), California Institute of the Arts ter na seminarjih v Sloveniji in tujini. Leta 2009 je soustanovila Zavod Federacija in je članica kolektiva Federacija. V svojih projektih sodeluje z glasbeniki, oblikovalci, igralci, pevci in plesalci. V zadnjih letih pa v svoje projekte vključuje različne skupine ljudi, s katerimi je že predhodno sodelovala. Z ustvarjalci sodeluje tudi kot videastka in kot performer. Ples pojmuje kot način obnašanja in v tem odkriva potenciale, ki jih gib in ples nudita za različne kontekste. Tesno sodelovanje z glasbeniki in skladatelji dodaja njenemu zanimanju za kompozicijo, tudi kot stične točke različnih medijev. Plesa kot estetskega fenomena ne jemlje za samoumevno, pač pa vedno znova vzpostavlja razlog zanj. Za svoje delo je letos prejela nagrado Ksenije Hribar v kategoriji koreograf/avtor, lani pa je kot članica kolektiva Federacija prejela Plaketo Mete Vidmar (za delo z mladimi, 2014). Leta 2007 je prejela nagrado strokovne žirije festivala Gibanica za predstavo Tkalci, 2004 nagrado Povodni mož za predstavo Kostanjevo rjava, 2003 pa je bila izbrana v reviji Dance Europe, Critics’ Choice med najboljšimi plesnimi ustvarjalci.

 

Teja Reba je študirala umetnostno zgodovino in scenske umetnosti na univezi Sorbonne, prek študijskih izmenjav tudi na univerzi Utkal v Indiji in na univerzi Kyushu na Japonskem. Intenzivno se posveča praksi in teoriji sodobnega plesa, gledališča in performansa. S svojimi predstavami je uspešno gostovala na pomembnih lokalnih in mednarodnih prizoriščih. Je predsednica Društva za sodobni ples Slovenije in članica UO Prešernovega sklada.

 

Nagrade Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa podeljuje Društvo za sodobni ples Slovenije. Nagrada je namenjena ustvarjalcem na področju sodobnega plesa v Sloveniji, ki s svojo vrhunskostjo in inovativnostjo pomembno prispevajo h kakovosti in razvoju sodobnega plesa pri nas. Namen nagrade je spodbujati celostni razvoj področja sodobnega plesa (nagrada se podeljuje plesalcem, koreografom, plesnim pedagogom, kritikom, producentom, oblikovalcem svetlobe in oblikovalcem zvoka na področju sodobnega plesa), motivirati talentirane mlade ustvarjalce kot tudi nagraditi dolgoletno življenjsko delo posameznikov, ki so s svojo umetniško, pedagoško oziroma teoretsko dejavnostjo zaznamovali naš prostor. Prve nagrade so bile podeljene februarja 2013, ob zaključku Slovenskega plesnega festivala Gibanica. V sklopu Gledišče* se bomo pogovarjali z letošnjimi nagrajenci Matejo Bučar, prejemnico nagrade za življenjsko delo, Andrejo Rauch Podrzavnik, prejemnico nagrade v kategoriji koreograf/avtor in Jurijem Konjarjem, prejemnikom nagrade v kategoriji plesalec/performer.

 

 

 

 

Skip to content