Predstavljena so narodna in arhitektonsko ter zgodovinsko relevantna gledališča na Češkem, Madžarskem, Poljskem, Slovaškem, v Sloveniji in Avstriji.

Gledališka arhitektura v srednji Evropi – Onkraj vsakdanjosti

Lokacija: Muzej za arhitekturo in oblikovanje
Termin: 19. 11. 2010 – 09. 01. 2011

Slovenski gledališki muzej v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje

 

Po izvorni predstavitvi v Budimpešti se je razstava Onkraj vsakdanjosti, ki je nastala v okviru projekta TACE, meseca maja preselila v prostore Državne tehnične knjižnice v Prago, julija na Kraljevski grad v Varšavi, septembra v Bratislavo, od 19. novembra do 9. januarja 2010 pa je bila na ogled v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani.

 

Kustos: Igor Kovačević

 

Postavitev Onkraj vsakdanjosti – Beyond Everydayness išče odgovore na vprašanja o povezavi arhitekture z določenim okoljem in obdobjem, o pojmu narodnega gledališča v 21. stoletju, o spremembah v konceptu estetike gledaliških zgradb v zadnjih treh stoletjih.
Kustos razstave, arhitekt Igor Kovačevič iz Prage si je pri snovanju razstave zastavil cilj prikazati prostor srednje Evrope kot stičišče prepoznavnih, sorodnih, pa tudi značilnih umetniških struj in izkušenj. V tem večetničnem in večkulturnem prostoru Kovačević razpoznava kot najizrazitejše vplive slovanskih kultur, pogojenih z družbenimi, materialnimi in kulturnimi spremembami. Gledališka arhitektura je namreč opredmetenje zgodovine, tako kot je gledališka predstava ubeseditev duha naroda. Razstava pa razkriva tudi skupni imenovalec tako gledališke arhitekture kot kultur.

 

Predstavljena so narodna in arhitektonsko ter zgodovinsko relevantna gledališča na Češkem, Madžarskem, Poljskem, Slovaškem, v Sloveniji in Avstriji. Slovensko gledališko arhitekturo ponazarjajo SNG Opera in balet in SNG Drama v Ljubljani, Cankarjev dom, SNG Maribor, SNG Nova Gorica, Tartinijevo gledališče v Piranu, Mestno gledališče Ptuj, Rudniško gledališče v Idriji iz druge polovice 18. stoletja in Slovensko stalno gledališče v Trstu kot edino poklicno slovensko gledališče v drugi državi.

 

S finančno podporo programa Kultura 2000 (Evropska unija) in Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

 

www.mao.si
www.theatre-architecture.eu