Razstavo o Fritzu Langu je pripravila Slovenska kinoteka.

Fritz Lang – skulpture in film v slovenskem slikarstvu 20. let.

Lokacija: Razstavni prostori SGM
Termin: 25. 03. 2000 – 30. 06. 2000

Razstavo o Fritzu Langu je pripravila Slovenska kinoteka. Kot je znano, je znameniti nemški filmski režiser leta 1915 nekaj časa preživel pri Grossmanovih v Ljutomeru, kjer je pustil tudi štiri svoje kipe, ki potrjujejo Langovo likovno šolanje in umetniški občutek. Kipi so narejeni iz žgane gline – dve doprsji z avtoportretnimi potezami in vazi, sestavljeni iz več delov. Na Langovih kipih so značilnosti ljutomerskega okolja, nekatere prvine ljutomerskih skulptur pa najdemo v poznejših Langovih filmih.

 

Drugi del razstave predstavlja motive v slovenskem slikarstvu 20. stoletja, ki so bili povezani s filmom kot novim medijem. Predstavljena so dela Avgusta Černigoja, Mihe Maleša, Ivana Čarga, Božidarja Jakca in portreti Ite Rine (Čargo, Pirnat, Globočnik, Bambič).

 

Ob tej priložnosti je izšel slovensko-angleški katalog z besedili Jureta Mikuža o Langu in kustosinje razstave Lilijane Nedič.

 

Razstava se je v začetku septembra 2000 selila v Benetke, kjer je bila predstavljena v galeriji A+A kot spremni program Beneškega filmskega festivala, nato pa je bila oktobra predstavljena tudi na Video Monitorju v Gorici.

 

 

Razstavo o Fritzu Langu je pripravila Slovenska kinoteka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Skip to content