FRANCI KRIŽAJ - V varnem pristanu ustvarjalnega nemira

FRANCI KRIŽAJ – V varnem pristanu ustvarjalnega nemira, Gledališka vinjeta avtorice Mojce Kreft, predstavitev nove publikacije SLOGI

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 15. 03. 2018
Čas: 18. uri

Mojca Kreft (1947, Videm ob Ščavnici) je na Filozofski fakulteti v Ljubljani študirala slovenščino in etnologijo, po dveh letih študija je vzporedno vpisala dramaturgijo na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, kjer je leta 1975 diplomirala. Bila je dramaturginja (in večkrat v. d. umetniške vodje) v Mestnem gledališču ljubljanskem (1975–1987), dramaturginja v Drami SNG Maribor (1987–1989), nato v Lutkovnem gledališču Ljubljana umetniška vodja (1989–1999) in dramaturginja (2000). Zatem je kot kustosinja vodila zvočni arhiv v Slovenskem gledališkem muzeju od leta 2001 do leta 2009, ko je pridobila strokovni naziv muzejska svetovalka. Kot dramaturginja posameznih uprizoritev in avtorica esejev je sodelovala z večino slovenskih poklicnih gledališč. Bila je selektorica Tedna slovenske drame (1984) in mednarodnega bienalnega festivala Zlata paličica (2005 in 2007) ter članica številnih strokovnih žirij na področju scenskih umetnosti. V različnih strokovnih publikacijah je objavila mnoge prispevke; z razpravami o gledališču in dramatiki je vrsto let sodelovala na Radiu Slovenija. Med njenimi uredniškimi deli izstopa monografija Oresteja ’68 (2008). Je tudi avtorica pregledne razstave ob 45-letnici Festivala Borštnikovo srečanje (2010).

 

Knjiga Mojce Kreft se posveča Franciju Križaju (1936–2005), ki je vidno zaznamoval delovanje Odra 57, največji del svojega umetniškega dela pa je kot hišni režiser ustvaril v Slovenskem ljudskem gledališču Celje. Ivo Svetina je v spremni besedi zapisal, da je avtoričina študija »obsežna in poglobljena razprava o enem od pomembnih slovenskih gledaliških režiserjev, ki je deloval v drugi polovici minulega stoletja; /…/ je dragocen prispevek k t. i. zgodovinjenju slovenskega polpreteklega gledališča; je več kot uspešno opravljena naloga ohranjati spomin na kar najbolj minljivo umetnost in njene ustvarjalce. /…/ Mojca Kreft ne zapisuje poslednje resnice o umetniškem opusu Francija Križaja, ampak z vsem svojim bogatim znanjem in močjo spomina obuja podobo tega pomembnega slovenskega režiserja«.

 

Na spominskem večeru ob predstavitvi knjige bodo sodelovali: avtorica Mojca Kreft, avtor spremne besede Ivo Svetina, gledališka lektorica in žena pokojnega Francija Križaja Majda Križaj, nekdanji član igralskega ansambla in upravnik SLG Celje v letih od 1986 do 2007 Borut Alujevič.

 

Pogovor bo povezovala urednica Ana Perne.