Pregledna razstava znamenitega italijanskega scenografa Enza Frigeria, mednarodno uveljavljenega ustvarjalca. Za svoje delo je prejel številne nagrade.

Ezio Frigerio – italijanski scenograf, »arhitekt nostalgije«

Lokacija: Narodna galerija (novo krilo)
Termin: 19. 06. 2001 – 02. 09. 2001

Pregledna razstava znamenitega italijanskega scenografa Enza Frigeria, mednarodno uveljavljenega ustvarjalca ki se jerodil leta 1930 v Erbi. Po študiju arhitekture na akademiji Brera v Milanu je leta 1955 srečal Giorgia Strehlerja, gledališkega režiserja in ustanovitelja milanskega Piccolo Teatra, ki ga je navdušil za scenografijo. Štiri leta je kot kostumograf sodeloval pri vseh predstavah Piccolo Teatra, po odhodu pa so njegove scenografije zaznamovale nekatere pomembne gledališke uprizoritve tistega časa. Od leta 1962, po srečanju s filmskim režiserjem Vittoriem de Sico, je kot scenograf sodeloval s številnimi velikimi imeni svetovne kinematografije, npr. Liliana Cavani, Franco Rossi, Volker Schloendorff, Bernardo Bertolucci(XX.stoletje), etc. Frigerio je ustvaril več ko 250 uprizoritev v pomembnih svetovnih gledališčih od Milana, Pariza, Buenos Airesa do Stockholma, New Yorka, Tokia in Ria de Janeira. V pariški operi je sodeloval pri številnih baletih Rudolfa Nurejeva. Za svoje delo je Frigerio prejel številne nagrade in priznanja.

 

Avtor razstave Ezio Frigerio – italijanski scenograf, »arhitekt nostalgije« je Giorgio Ursini Uršič.

Pred tem je bila razstava postavljena v Rimu, Pragi, Budimpešti in Zagrebu. Iz ljubljanske Narodne galerije pa je bila prenesena še v Palermo.

 

V sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Sloveniji, Evropsko gledališko zvezo (Union des Théâtres de l’Europe) in Narodno galerijo v Ljubljani.

 

O razstavnem katalogu