Redna letna publikacija, v kateri že šestintrideset let Slovenski gledališki muzej objavlja gradivo, ki govori o bogastvu slovenske gledališke zgodovine.

Dokumenti SGM št 74/75, predstavitev knjige

Lokacija: Dvorana SGM
Termin: 21. 02. 2001

Gojko Zupan – Drama prostora in stavbarjev
Vladimir Skrbinšek – Spomini
Dušan Moravec – Dnevniški zapiski med 1963-1968
Redna letna publikacija, v kateri že šestintrideset let Slovenski gledališki muzej objavlja različno gradivo, ki govori o bogastvu slovenske gledališke zgodovine.

 

Dvojna številka redne letne publikacije Slovenskega gledališkega muzeja tokrat objavlja na prvem mestu prispevek mag. Gojka Zupana z naslovom Drama prostora in stavbarjev, v katerem se avtor posveča stavbi osrednjega slovenskega gledališkega hrama – Drami SNG v Ljubljani in to od leta 1911, ko je bila novogradnja 4. oktobra svečano odprta kot Cesarja Franca Jožefa jubilejno gledališče pa vse do zamisli in načrtov, kako to stavbo, v kateri se je odigral pomembne del slovenske gledališke zgodovine, posodobiti in jo narediti prijaznejšo tako za igralce in vse ustvarjalce kot tudi za gledalce. Razprava Gojka Zupana je natisnjena tudi kot poseben separat.

 

V Dokumentih pa so (končno) objavljeni tudi spomini velikega slovenskega gledališkega ustvarjalca, igralca in režiserja Vladimirja Skrbinška, ( 1902 – 1987), ki jih je napisal kot osemdesetletnik. V svojem spominjanju kar se le da natančno obuja svoje življenje in delo, poglavitne umetniške in ustvarjalne postaje od predvojnega Maribora, Sarajeva, Splita, Skopja, Tirane, do povojnega dela v ljubljanski Drami in končno Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer je preživel svoje zadnje, nič manj intenzivno gledališko življenje, ko je ob svoji osemdesetletnici še zadnjič zrežiral njemu tako dragega Pygmaliona G.B. Shawa, dramsko besedilo, h kateremu se je vedno znova vračal, saj mu je ponujalo premislek o temeljnih bivanjskih in umetniških vprašanjih.

 

V zadnjem delu pa Dokumenti objavljajo dnevniške zapiske akademika Dušana Moravca, ki jih je kot direktor Slovenskega gledališkega muzeja zapisoval od 1962. do leta 1968, četudi je vodil to ustanovo vse do leta 1975. Kljub svoji lapidarnosti in občasnih daljših časovnih presledkih so ti »spominski fragmenti« sila dragoceni, saj opisujejo rojevanje ustanove, ki je brez dvoma zelo pomembna za ohranjanje spomina na gledališko dogajanje na Slovenskem.

 

O knjigi