V Slovenskem gledališkem muzeju bomo predstavili knjigo prof. dr. Denisa Poniža, Poezija v drami, drama v poeziji.

Denis Poniž: Poezija v drami, drama v poeziji, predstavitev knjige

Lokacija: SLOGI – Gledališki muzej (Mestni trg 17, Ljubljana)
Termin: 08. 10. 2013
Čas: 11. uri

V Slovenskem gledališkem muzeju bomo v torek, 8. oktobra 2013, ob 11. uri predstavili knjigo prof. dr. Denisa Poniža, Poezija v drami, drama v poeziji, ki jo je izdala založba Hyperion iz Kopra.

 

Denis Poniž v obširni študiji raziskuje poetično ali pesniško dramo, ki se je na Slovenskem od Otrok reke Daneta Zajca (v knjižni obliki 1963) razvijala s prav umetniško silovitostjo in – zdi se – na pragu postdramskega pisanja (in gledališča) doživela svoj vrh in hkrati tudi konec z Zajčevo nedokončano dramo in pesnikovo »oporoko« Jagababa, uprizorjeno 2007 v ljubljanski Drami. Ta »hibris vsebine in forme«, kot jo poimenuje Denis Poniž, je v svoj čarni krog zvabil mnoge slovenske pesnike in dramatike: od Gregorja Strniše, Vena Tauferja, Milana Jesiha, Iva Svetine. Morda bi celo lahko rekli, da gre za slovensko posebnost, katere oče je bil Ivan Cankar svojo Lepo Vido.

 

O knjigi Poezija v drami, drama v poeziji bodo spregovorili urednik založbe Hyperion Andrej Medved, avtor Denis Poniž in Ivo Svetina.