Lutkovno gledališče Ljubljana je v 50 letih delovanja postavilo na oder 175 različnih predstav

Bogastvo različnosti – 50 let Lutkovnega gledališča Ljubljana

Lokacija: Razstavni prostori SGM
Termin: 04. 12. 1998 – 22. 01. 1999

Lutkovno gledališče Ljubljana je v 50 letih svojega delovanja postavilo na oder 175 različnih lutkovnih predstav, ki jih je, ob drugih sodelavcih, soustvarjalo blizu 100 različnih likovnih oblikovalcev: snovateljev lutk, scene in kostumov. Že samo ti podatki govorijo o izjemno pisani druščini odrskih junakov, ki so v spretnih rokah animatorjev vednonovim generacijam malih in velikih otrok odkrivali čarobne pravljične svetove. Že Jože Pengov, utemeljitelj sodobnega slovenskega lutkovnega gledališča, je spoznal, da različne vsebine zahtevajo različno likovno govorico.

 

Tako je ob prvih hišnih likovnikih – Ajši Pengovovi, Mari Kraljevi in Slavku Hočevarju – uspel privabiti v gledališče tako eminentne ustvarjalce, kot sta bila Tone Kralj in France Mihelič. S to prakso je LGL nadaljeval tudi po Pengovovem odhodu. Miheličevi Prešernovi nagradi za oblikovanje znamenite lutkovne “Sinje ptice” je sledila nagrada Prešernovega sklada Tomažu Kržišniku za likovno zasnovo “Zlate ptice”. Kasneje sta svoj izjemni avtorski pečat vtisnila lutkovnim podobam kipar Peter Černe in ravnokar preminuli slikar Jože Tisnikar. Iz vrst ilustratorjev so izšli Kostja Gatnik, matjaž Schmidt, marjan Manček, marija Lucija Stupica, danijel Demšar…Tako je zrastla bogata in izredno pisana zbirka lutk, ki je danes že krepko presegla število 2000.

 

Pričujoča razstava je nastala po zamisli Matjaža Lobode, dramaturga Lutkovnega gledališča Ljubljana, ki je projekt pripravil v sodelovanju z LGL.