Ivan Cankar, Za narodov blagor, režija Mile Korun, MGL, premiera 30. september 1993. Janez Hočevar kot Aleksij pl. Gornik in Jožica Avbelj kot Helena. Izsek fotografije. Foto: Tone Stojko, vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.Foto: Tone Stojko, vir: Ikonoteka SLOGI – Gledališki muzej.

Fragmenti ljubezni, fragmenti v času, fotografska razstava

Lokacija: Slovenski trg, Kranj
Termin: 22. 03. 2024 – 12. 04. 2024
Na sporedu 54. Tedna slovenske drame

Razstava Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja prikazuje fotografsko ujete gledališke trenutke, ki manifestirajo raznorodne oblike čustvenih naklonjenosti v uprizoritvah besedil starejših in sodobnih slovenskih dramskih avtorjev v interpretaciji prepoznavnih igralskih obrazov iz različnih gledaliških hiš.

Prelet prisotnosti motiva ljubezni v uprizoritvah slovenske dramatike zajame tudi razmerja, v katerih se predanost Drugemu že bliža svojemu nasprotju, pa tudi tista, ki presegajo heteronormativno razumevanje. Razpon časa pokaže, da se variacije ljubezni v gledališču kot odrazu družbe nezadržno širijo in plastijo.

Prepričljiva stalnica repertoarjev slovenskih gledališč ostajajo dela Ivana Cankarja, ob vnovičnih uprizoritvenih branjih besedil starejšega datuma nastanka pa prav festivalski profil Tedna slovenske drame odpira prostor naslednicam in naslednikom slovenskih dramskih klasikov.

Razstava, ki vsebinsko temelji na subtilnosti slovenskih avtorjev gledališke fotografije, vključuje tudi fotografije uprizoritev nekaterih nagrajenih besedil. Najstarejša prikazana fotografija je iz leta 1938, najnovejša iz leta 2023.

Razstava je nastala v sodelovanju s Turizmom Ljubljana (kot del festivala LUV fest) in v sodelovanju s Prešernovim gledališčem Kranj.

Avtorja razstave: Ana Perne, Primož Jesenko

 

Uvodna panoja k razstaviFragmenti Ljubezni, fragmenti v času, uvodni pano. Razstava Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja, 1. 2.–21. 3. 2024 na Gallusovem nabrežju, Ljubljana.

Fragmenti Ljubezni, fragmenti v času, uvodni pano. Razstava Slovenskega gledališkega inštituta – Gledališkega muzeja, 1. 2.–21. 3. 2024 na Gallusovem nabrežju, Ljubljana.