Razstava ob 30 letnici Lutkovnega gledališča Jože Pengov želi s pomočjo ohranjenih lutk, obnoviti spomin na štiri reprezentativne predstave tega gledališča.

30 let Lutkovnega gledališča Jože Pengov

Lokacija: Razstavni prostori SGM
Termin: 10. 09. 1998

Retrospektivna razstava ob jubileju draveljskega lutkovnega gledališča je nastala v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Jože Pengov.
Razstava ob 30 letnici Lutkovnega gledališča Jožer Pengov (LGJP) želi s pomočjo ohranjenih lutk, likovnih osnutkov, z delno rekonstrukcijo lutkovnega odra kot sveta lutkovne predstave obnoviti spomin na štiri reprezentativne predstave tega gledališča. Reprezentativne ne le po odmevu, ki so ga doživele v (kritični) javnosti, temveč tudi na poti razvijanja in preverjanja specifične poetike tega gledališča.

 

LGJP v svojih predstavah raziskuje odnos med živo igralčevo igro in igro z lutko. Dejstvo, da je igralec, ki lutko vodi v procesu njenega “oživljanja” viden, sicer res zmanjšuje iluzijo “samodejnega” življenja lutke, toda obenem širi polje simbolne funkcije lutke.

 

Kralj Matjaž in Alenčica, Petelin se predstavi, Mlada Breda, Žlahtni meščan – tri krstne uprizoritve izvirnih slovenskih iger za lutke in ob njih prva uprizoritev klasične komedije Moliere na slovenskem lutkovnem odru.

 

Štiri predstave – kreacije štirih priznanih slovenskih likovnikov: Melite Vovk, Milana Bizovičarja, Jožeta Cjuhe, Tomaža Kržišnika.

 

Več o razstavnem katalogu 2004