design: kamerad
powered by: e-orbit
GLEJ, 40 let
2011

Uredila Ana Perne


Kronološke sezname pripravila Samo Gosarič, Ana Perne


Izbor plakatov Ivian Kan Mujezinović, Miha Žabnikar – Grupa Ee

 


Avtorji prispevkov

Zala Dobovšek, Marina Gumzi, Ida Hiršenfelder, Mojca Jan Zoran, Primož Jesenko, Andreja Kopač, Ana Perne, Marinka Poštrak, Maja Šorli, Marcel Štefančič jr., Rok Vevar


Ljubljana: Gledališče Glej: Slovenski gledališki muzej, 2011.


 

216 str.: ilustr.; 23.2 cm
slv
ISBN 978-961-92562-3-7

 

 


Temelj zbornika GLEJ, 40 let so štiri pregledna besedila, ki vsako posebej spregovori o dejavnosti te trdožive eksperimentalne gledališke formacije v posameznih desetletjih od vzpostavitve leta 1970. Raznovrstnost besedil, ki stvarno odseva zgodbo tega stalnega gledališkega pogona, še dodatno opiše izbor fotografij in drugega slikovnega gradiva iz historiata sprva Eksperimentalnega gledališča Glej, med drugim legendarna likovna oprema in plakati Matjaža Vipotnika v letih 1970 do 1981. Publikacija ponuja dokazni material o vseh številnih akterjih in dosežkih Gledališča Glej.

 


"Štiri desetletja so dolgo obdobje - posebno ob upoštevanju dejstva, da gre za gledališče, zaznamovano s soočanjem s prostorskimi in drugimi problemi, ki od svojega začetka ohranja status društva ter deluje na področju neinstitucionalne produkcije. V štiridesetih letih se je zvrstilo veliko število predstav, uresničene so bile mnoge ideje, do izraza so prišle različne estetike in avtorske poetike. Glej, ki je bil leta 1970 ustanovljen kot Eksperimentalno gledališče Glej, tudi po opustitvi razlikovalne imenske oznake kaže zanimanje za gledališka iskanja. Že na osnovi teh nekaj dejstev bi Glejeva zgodba mnogoterih obrazov zaslužila celovitejšo obravnavo. V upanju, da bo do te nekega dne dejansko prišlo, naj bo pričujoča publikacija tudi popotnica zanjo."


Ana Perne